'Geen prosecco'tje meer bij de kapper'

'Geen prosecco'tje meer bij de kapper'

De brancheorganisatie voor slijters doet aangifte tegen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wegens opzettelijke uitlokking van overtreding van de drank- en horecawet. Dat maakte de Koninklijke SlijtersUnie woensdag bekend.

Gemeenten zijn een proef begonnen waarbij ze ondernemers, zoals kappers en boekhandelaren, drank laten schenken aan consumenten om de leegloop van binnensteden tegen te gaan. 'Maar dat is illegaal, het staat expliciet in de wet dat dit niet mag. Drank is niet het middel om de binnenstad te redden', zegt een woordvoerder van de SlijtersUnie.

Oneerlijke concurrentie

Hij geeft als voorbeelden de kapper die een glaasje prosecco schenkt of de boekhandelaar die wijn verkoopt. 'Het is natuurlijk niet de bedoeling dat mijn zoon van zestien een biertje gaat drinken als hij een spijkerbroek gaat kopen. En het is oneerlijke concurrentie.'

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft gemeenten eerder verzocht niet mee te doen met de proef. De slijtersclub eist dat VNG het experiment onmiddellijk staakt. Bij de VNG kon woensdag niemand inhoudelijk commentaar geven. 'We nemen het ter kennisgeving aan', aldus een woordvoerder.

Bron: ANP

Ook interessant