toggle menu

'Geen reden om regelgeving bezorgmarkt te veranderen'

'Geen reden om regelgeving bezorgmarkt te veranderen'

Het kabinet ziet geen reden om regelgeving over de maaltijdbezorgmarkt te veranderen. Uit onderzoek dat staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) heeft laten doen naar afspraken tussen restauranteigenaren en maaltijdbezorgplatforms als Thuisbezorgd.nl, concludeert ze dat deze afspraken de markt niet verstoren.

Het wetenschappelijke instituut SEO Economisch Onderzoek heeft de zogeheten 'smalle pariteitsclausule' onderzocht. Deze clausule legt vast dat restauranteigenaren geen lagere prijzen voor bezorgmaaltijden op hun eigen website mogen zetten dan de prijzen die op de grote platforms staan.

Volgens het onderzoek heeft de consument nog genoeg keuze, en is de clausule slechts een beperkt onderdeel van de afspraken die platforms met restaurants maken. Daarom ziet SEO Economisch Onderzoek geen reden om het kabinet aan te sporen maatregelen te nemen.

Bezorgmarkt wordt goed in de gaten gehouden

Keijzer volgt wel het advies op om de markt 'goed in de gaten te houden', vooral vanwege de toenemende macht van Thuisbezorgd.nl. Terwijl de omzet van dat bedrijf groeit, zijn concurrenten als Foodora en Hungry.nl gestopt in Nederland. Thuisbezorgd.nl heeft naar eigen zeggen een marktaandeel van ongeveer 90 procent.

De staatssecretaris liet de afspraken tussen platforms en ondernemers onderzoeken nadat de Tweede Kamer haar daartoe had opgeroepen. Vooral de linkse oppositiepartijen PvdA en SP wilden duidelijkheid over het effect van de clausule.

Bron: ANP

Ook interessant