Gegevens Facebookgebruikers gelekt via quiz-app

Gegevens Facebookgebruikers gelekt via quiz-app

De Facebookgegevens van meer dan 120 miljoen mensen, onder wie ook Nederlanders, waren jarenlang toegankelijk voor derden. Na het installeren van de quiz-app Nametests werden privégegevens van gebruikers verzonden naar een openbaar toegankelijke website.

Een Belgische hacker ontdekte het lek in de quiz-app van het Duitse bedrijf Social Sweethearts. RTL Nieuws berichtte gisteren over het lek. Zodra Nametests werd geïnstalleerd, verzamelde de app allerlei privégegevens van gebruikers, zoal hun volledige naam, woonplaats en geboortedatum. Jarenlang werden de gegevens verzonden naar een openbare website. Inmiddels is het lek gedicht, bevestigt Facebook.

Om hoeveel Nederlanders het gaat is onduidelijk, maar de pagina van de quiz is door ruim 1,2 miljoen Nederlanders geliket. Tineke Meijerman van Facebook: ‘Er is geen aanleiding om te denken dat er gegevens gestolen zijn. Niet volgens Facebook, en ook niet volgens het bedrijf achter de app en de hacker die het lek ontdekte.'

Terughoudend met Facebook

Het is altijd verstandig om terughoudend te zijn bij het gebruik van apps en functies van Facebook waarbij andere bedrijven betrokken zijn', aldus Brenno de Winter, expert op het gebied van internetbeveiliging. 'Gelekte gegevens kunnen in verkeerde handen vallen. Dat kan ook in deze situatie gebeurd zijn. Dit lek illustreert weer dat de werkwijze van Facebook, waarbij data wordt doorgesluisd naar derde partijen, problematisch is. Je neemt altijd een groot risico bij het spelen van spelletjes op Facebook waarbij andere partijen betrokken zijn.'

De Winter raadt Facebookgebruikers die de app Nametests geïnstalleerd hebben aan om uit voorzorg bankafschriften goed te controleren op verdachte transacties.

Ook interessant