toggle menu

Gehandicaptenzorg niet altijd volgens de norm

Gehandicaptenzorg niet altijd volgens de norm

Een aantal instellingen in de gehandicaptenzorg voldoet niet aan de normen en sommige gebruiken nog zogenoemde Zweedse banden, terwijl in ons land gestreefd wordt deze manier van vastbinden van patiënten uit te bannen.

Dat concludeert Nieuwsuur op basis van verslagen van onverwachte bezoeken die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de afgelopen 6 maanden deed bij 44 instellingen.

Volgens Nieuwsuur voldeed twee derde van de instellingen niet aan de minimumnorm en gebruikt 10 procent van de instellingen nog de Zweedse band. 27 procent van de instellingen voldeed wel aan de norm.

Volgens Nieuwsuur gaat 57 procent van de instellingen slordig om met de toepassing van vrijheidsbeperkende maatregelen zoals opsluiten, afzonderen of vastbinden van cliënten. In een kwart van de gevallen kent het personeel de regels met betrekking tot vrijheidsbeperking niet. In drie instellingen worden cliënten tegen hun zin opgesloten, zonder dat deze instellingen dit juridisch mogen.

D66-Tweede Kamerlid Vera Bergkamp wil dat kabinet onderzoekt of verplegers wel voldoende getraind en opgeleid worden om kwetsbare patiënten te verzorgen, zo zei ze in het programma. Daarnaast wil ze dat de wet die over deze zorg gaat meteen na het reces wordt behandeld, zodat mensen in de gehandicaptenzorg duidelijkheid hebben over de normen, bijvoorbeeld voor het toepassen van dwangmaatregelen.

Bron: ANP

Ook interessant