Gekke groenten tegen voedselverspilling

Gekke groenten tegen voedselverspilling

Kromme wortels, dikke komkommers en andere ‘rare’ groentes worden vaak weggegooid. De consument zou ze namelijk toch niet eten. Voor de initiatiefnemers van Kromkommer was dit de reden de consument bewuster te maken van voedselverspilling.

Naar schatting wordt zo’n 5 tot 10 procent van groentes weggegooid vanwege hun afwijkende vorm. Zonde! Zo vinden Lisanne van Zwol en Jente de Vries uit Rotterdam. Voor een opdracht van een studievak kwamen de twee erachter dat er containers voedsel worden weggegooid, voordat dit zelfs maar in de supermarkt terecht komt. De smaak en kwaliteit van de groente is er ondanks hun gekke vorm namelijk niet minder om. 

Begin 2013 plaatsten we een bericht dat Nederlanders gemiddeld 14 procent van al hun eten in de prullenbak gooien. Dit komt neer op 155 euro per jaar aan nog eetbaar voedsel. Volgens de Universiteit Wageningen gooien we 2 tot 2,4 miljard euro aan eten weg.

Bewustwording

Om deze reden richten Jente en Lisanne twee jaar geleden daarom ‘Kromkommer’ op. Door middel van verschillende activiteiten proberen de initiatiefnemers van Kromkommer de consument en de voedselketen bewust te maken van voedselverspilling. Meer informatie vind je op hun website.

Tips tegen voedselverspilling

Columnisten Hanneke van Veen en Rob van Eden schreven in het verleden ook columns over voedselverspilling, waar ze tevens tips geven om verspilling tegen te gaan.

Bron: TROS Radar / Kromkommer

Meer over:

Ook interessant