Geld besparen door tactische tankstops

Geld besparen door tactische tankstops

Vakantiegangers kunnen gemiddeld 20 euro besparen als ze tijdens hun reis met de auto goed plannen waar ze tanken. Dat concludeert consumentencollectief UnitedConsumers in haar jaarlijkse overzicht van brandstofprijzen in Europese vakantielanden.

De Europese brandstofprijzen stegen vorig jaar fors met gemiddeld 13,8 procent ten opzichte van 2017. Dit jaar stijgen de prijzen van een liter brandstof minder hevig dan vorig jaar, maar zijn nog wel aan de hoge kant. Zo ontstaan flinke verschillen tussen de prijzen in Nederland en populaire vakantiebestemmingen.

Flinke prijsverschillen

Nederland behoort tot de top van landen met hoge brandstofprijzen, maar de verschillen worden kleiner. Andere landen groeien met prijsverhogingen, waaronder extra belasting, langzaam richting het niveau van Nederland. ‘Overheden proberen, waar mogelijk, de brandstofprijzen in de Europese Unie te harmoniseren’, zegt Paul van Selms van UnitedConsumers.

Toch is benzine elders in de onderzochte vakantielanden gemiddeld 17,5 procent goedkoper. Diesel tanken scheelt in het buitenland gemiddeld 6,25 procent en lpg ruim 13 procent. In Luxemburg en Oostenrijk zijn benzine en diesel het goedkoopst. Lpg is het goedkoopst in België of Luxemburg.

Radar gaf eerder al tips over het besparen van brandstof:
Lees meer: Hoe rijd je zo zuinig mogelijk met je auto op benzine of diesel?

Tactische tankstops

In 2019 loont het dus om op vakantie de tankstops tactisch te plannen. Waar automobilisten het best een tankstop kunnen maken, ligt natuurlijk aan de eindbestemming van de reis. De brandstofprijzen van 12 populaire vakantielanden zijn door UnitedConsumers op een rij gezet.

Reizigers die onderweg zijn naar Italië kunnen het beste tanken in Oostenrijk. Gaat de vakantie richting Spanje of Portugal? Dan is het slim om net over de grens in België en vervolgens nog een keer te stoppen in Frankrijk, meldt het collectief. Mocht de situatie het toelaten, dan is het altijd verstandig om een tankstation te zoeken dat niet direct langs een snelweg ligt.

Universele brandstoflabels

Sinds oktober 2018 hebben alle Europese brandstofpompen een sticker met universele benamingen voor benzine, diesel en lpg. Hiermee wordt de kans op het tanken van verkeerde brandstof een stuk kleiner. Eerder hadden brandstoffen in ieder land een andere naam en dat zorgt voor verwarring aan de pomp, volgens UnitedConsumers.

Lees meer: Nieuwe namen voor brandstof, wat betekent dit voor jou?

Bron: ANP / UnitedConsumers

Ook interessant