Gemeente Amsterdam start proef met bijverdienen naast bijstandsuitkering

Gemeente Amsterdam start proef met bijverdienen naast bijstandsuitkering

De gemeente Amsterdam begint een eigen proef waarbij mensen met een bijstandsuitkering meer of juist minder begeleiding krijgen en 200 euro per maand mogen bijverdienen. Wethouder Arjan Vliegenthart (SP) wil weten of mensen zo sneller werk vinden. De proef in Amsterdam start in februari en duurt twee jaar.

Amsterdam begint zelf een experiment, omdat de gemeente niet mee mag doen aan een soortgelijke landelijke proef. De hoofdstad had niet in de regels opgenomen dat deelnemers verplicht zijn een tegenprestatie te leveren, zoals voor deelname aan het landelijke experiment is vereist.

'Ruimte voor eigen experiment'

Het ministerie van Sociale Zaken ziet net als Amsterdam wel ruimte voor gemeenten om een eigen experiment te beginnen en 'gaat ervan uit dat de proef goed in elkaar steekt', zoals het in al dit soort gevallen verwacht. Staatssecretaris Tamara van Ark moet het experiment nog wel bestuderen en is 'benieuwd hoe het onderzoek er uitziet'. 'Het moet uiteraard wel binnen de kaders van de Participatiewet vallen.'

Amsterdam is de eerste gemeente die een eigen experiment onderneemt. Het is nog maar de vraag of veel gemeenten dat voorbeeld volgen. Bij een eigen proef moet veel meer worden verantwoord. Lokale resultaten leggen bovendien minder gewicht in de schaal in de discussie over verandering van de regels dan landelijke uitkomsten.

Heb jij ervaring met de bijstandsuitkering?

Weet jij hoeveel je mag bijverdienen naast je uitkering en heb je daar een vraag over? Of zijn jouw bijverdiensten zo hoog dat je daardoor in de problemen komt met je uitkering?

Radar hoort graag jouw vragen en ervaringen.

Bron: ANP

Ook interessant