toggle menu

Gemeenten laks bij invoering basisregistratie

De kans is groot dat veel gemeenten ook volgend jaar nog meerdere keren om persoonsgegevens van burgers moeten vragen. Het was de bedoeling dat mensen vanaf 2010 nog maar één keer hun gegevens hoeven door te geven aan de overheid. Maar nog lang niet alle gemeenten zijn daar klaar voor en het is de vraag of het hen lukt de verplichte basisregistratie op tijd in te voeren.

Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Ze heeft alle gemeenten en bestuursorganen in de afgelopen jaren herhaaldelijk opgeroepen hun zaakjes op tijd op orde te hebben. Maar dat heeft nog niet heel veel resultaat gehad: slechts negen van de ruim 440 gemeenten maken inmiddels gebruik van het nieuwe systeem en dertien gemeenten zitten in de afrondende fase. Binnenkort krijgt Bijleveld een nieuwe inventarisatie onder gemeenten naar de stand van zaken.

Gemeenten die op dit moment nog niet zijn begonnen met de invoering van het systeem zullen januari 2010 niet meer halen, aldus Bijleveld. Afgesproken is dat gemeenten vanaf dat moment altijd gebruik moeten maken van actuele gegevens in de gemeentelijke basisadministratie (GBA). ,,Het is de vraag of iedereen zich dat in voldoende mate realiseert'', constateerde minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) woensdag in een toespraak op een congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. ,,De tijd dringt'', zei ze. De bewindsvrouw deed een dringend beroep op de gemeenten om er werk van te maken.

Bijleveld wil tijdelijk extra mensen beschikbaar stellen om gemeenten te helpen bij de invoering van de nieuwe basisregistratie, die volgens haar veel efficiënter is dan de huidige werkwijze. Dankzij het systeem kunnen gegevens ook worden gekoppeld, wat het voorkomen, opsporen en bestrijden van fraude makkelijker maakt. Ook de rampenbestrijding is erbij gebaat en de administratieve kosten gaan omlaag, aldus de staatssecretaris.

Bron: ANP

Ook interessant