toggle menu

Gemeenten met meerderheid aan duurzame woningen zeldzaam

Gemeenten met meerderheid aan duurzame woningen zeldzaam

Slechts 14 van de 374 gemeenten hebben meer duurzame koopwoningen dan tochtige huizen. Dat terwijl de gemiddelde koopwoning binnen twaalf jaar energielabel A moet hebben. Volgens Rogier van der Hijden van taxatiebedrijf Calcasa ligt dat vooral aan de kosten voor woningeigenaren en de moeite die verbouwingen met zich mee kunnen brengen.

Woningeigenaren kunnen tienduizenden euro’s kwijt zijn als ze hun huis willen aanpassen van label C naar A. Vooral bewoners van oudere huizen laten het verduurzamingsproces links liggen. 72 procent van de woningen die gebouwd zijn voor 1905 hebben een energielabel, terwijl het energielabel sinds drie jaar verplicht is. Dit komt volgens Van der Hijden doordat het verduurzamen van deze woningen een stuk lastiger is: ‘Neem een jarendertigwoning. Die heeft geen spouwmuren en is dus moeilijk te isoleren. Wil een eigenaar dat wel, dan kost dat veel geld, wat hij waarschijnlijk niet terug zal verdienen.’

Huizen met energielabel voldoen hoogstwaarschijnlijk aan de doelstelling

Heeft een huis een energielabel, dan is het volgens Van der Hijden waarschijnlijk voorzien van een A-label. De pandeigenaren die moeite doen om het energielabel op te krikken willen volgens hem graag een bewijsplicht van het eindresultaat.

Verduurzaming ligt bij woningeigenaren zelf

De meerderheid van de panden zou in 2030 van het energielabel A voorzien moeten zijn. De groei van het aantal panden dat voorzien is van het energielabel A ligt op dit moment bij de woningeigenaren zelf. Frans Schilder van het Planbureau voor de Leefomgeving: ‘Zolang alle verduurzamingsmaatregelen vrijblijvend zijn, vragen de eigenaren zich af of ze de kosten terugverdienen.’

Wie wel kiest om zijn pand te verduurzamen en het energielabel op te krikken, ziet dat terug in de waardestijging van de woning. Gemiddeld levert dit de eigenaren 6000 euro op.

Bron: Trouw
 

Energielabel aanvragen

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant