toggle menu

Gemeenten mogen snorfietsers verplichten om rijbaan te gebruiken

Gemeenten mogen snorfietsers verplichten om rijbaan te gebruiken

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het plan van het kabinet om gemeenten de mogelijkheid te geven de snorfiets naar de rijbaan te verplaatsen. VVD en CDA die er eerder op tegen waren, gaan nu wel akkoord met de maatregel.

Een aantal gemeenten waaronder Amsterdam willen al langer de snorfietsen verbannen naar de rijbaan. Dan gaat wel een helmplicht gelden. Na een jaar zal de maatregel worden geëvalueerd, aldus minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat).

VVD'er Dijkstra zag de maatregel het liefst voorlopig beperkt tot Amsterdam. Nu het landelijk wordt ingevoerd moet er volgens hem wel goed worden gekeken dat het niet 'ongebreideld' in een keer in elke stad komt. 'Het moet goed onderbouwd zijn. Veiligheid moet op een staan.'

Een 'handjevol' gemeenten heeft zich al gemeld, aldus de bewindsvrouw. 'Ik heb niet de indruk dat we hier ineens honderden aanvragen voor gaan krijgen.'

Uiteenlopende reacties

De PVV is fel tegen het voorstel. Roy van Aalst sprak van een 'symbolische maatregel'. Meer handhaven is volgens hem de enige oplossing om de problemen met snorfietsen op fietspaden op te lossen.

Milieudefensie is er blij mee. 'Scooters zorgen niet alleen voor heel onveilige situaties omdat ze bijna allemaal te hard rijden, maar zijn ook extreem vervuilend. Met name voor fietsers die erachter rijden. Scooters veroorzaken een kwart van alle luchtvervuiling op het fietspad', zegt een medewerker.

Uit onderzoek van het AD werd donderdag bekend dat snorfietsen 'te vervuilend zijn voor het fietspad', omdat ze veel fijnstof uitstoten.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant