'Gemeenten willen controles op kartbanen'

'Gemeenten willen controles op kartbanen'

Dertien gemeenten willen dat er een vorm van toezicht of keuring komt van kartbanen, meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek en een inventarisatie. Nu gebeurt dit niet en belanden jaarlijks ongeveer zeshonderd mensen op de spoedeisende hulp door een kartongeluk, aldus RTL.

Uitzondering voor kartbanen

Terwijl de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wel achtbanen, kermisattracties en speeltoestellen controleert, geldt voor kartbanen een uitzondering. Alle indoor kartbanen in Nederland houden er andere regels op na. Bij de een mogen kinderen van zes jaar al karten, bij een ander mag dat pas vanaf dertien jaar.

'Als ik kijk naar het overzicht van ongelukken bij kartbanen, dan is dit aanleiding om te zeggen: daar moeten regels voor zijn', zegt burgemeester van Tilburg Theo Weterings. Ook de gemeenten Utrecht, Uden, Echt-Susteren, Winterswijk, Roermond, Hellendoorn, Middelburg, Heerenveen, Groningen, Gorinchem, Duiven en Enschede zijn hiervoor.

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) zegt te bekijken of geldende regels moeten worden aangepast. Hij hakt in december knopen door.

Bron: ANP MediaWatch / RTL Nieuws

Ook interessant