toggle menu

'Gemiddelde aardbei bespoten met zeven tot acht schadelijke stoffen'

'Gemiddelde aardbei bespoten met zeven tot acht schadelijke stoffen'

Vergeleken met ander fruit in de supermarkt zijn aardbeien zes keer giftiger. Dat komt doordat elke aardbei is bespoten met gemiddeld zeven tot acht schadelijke stoffen. Dat blijkt uit een analyse die Trouw heeft gedaan van gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Voor elk van die stoffen afzonderlijk is een toegestaan maximum, dat niet wordt overschreden. Maar de NVWA kijkt niet naar de combinatie van de stoffen, aldus deskundigen in de krant. Zij vinden dat niet terecht.

Het gaat onder meer om insecticiden en schimmelbestrijdingsmiddelen, zegt Hans Muilerman van de onderzoeksgroep Pesticide Action Network Europe. Het binnenkrijgen van die stoffen kan volgens hem op lange termijn leiden tot allerlei gezondheidsklachten zoals kanker, obesitas en parkinson, en bij ongeboren kinderen tot hersenschade.

Kinderen kunnen beter biologisch fruit eten

De stoffen zitten vooral in aardbeien, maar ook in druiven en nectarines, aldus Muilerman. Hij stelt dat kinderen beter biologisch fruit kunnen eten.

De NVWA laat weten zich te houden aan de wettelijke Europese normen voor al deze stoffen. 'We zien geen risico's. Als we die wel zien, dan grijpen we in', meldt een woordvoerder. Hij benadrukt dat de Europese normen voor deze stoffen heel streng zijn.

De Partij voor de Dieren vraagt een debat aan over de kwestie, meldt het Tweede Kamerlid Frank Wassenberg

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant