toggle menu

'Geniet dit weekend van de zon, maar doe dat thuis'

'Geniet dit weekend van de zon, maar doe dat thuis'

'Geniet van de zon, maar in de tuin of op je balkon.' Die oproep doen Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten vrijdag. Beide natuurorganisaties willen voorkomen dat het zondag met het voorspelde mooie lenteweer weer veel te druk wordt in de natuurgebieden.

'Afgelopen weekend viel het mee met de drukte in de natuur, maar toen was het fris met een koude wind. Nu het mooi weer wordt herhalen we nog eens: mijd natuurgebieden, blijf zoveel mogelijk thuis', aldus de natuurbeheerders. Vooral op parkeerterreinen houden mensen zich niet aan de voorgeschreven anderhalve meter afstand.

Veel burgemeesters kondigen vrijdag aan dat ze boetes gaan uitdelen voor drukte in de natuur. Het is verboden met meer dan twee personen bij elkaar te zijn. 

'Als we nu met zijn allen thuisblijven is de kans het grootst dat we in de zomer weer leuke dingen kunnen doen', schrijven de burgemeesters van de drie Gelderse veiligheidsregio's in een oproep naar hun inwoners.

Lees ook: Stranden nemen dit weekend extra maatregelen om drukte te voorkomen

Afstand houden moet ook op het water

'Het is niet verboden om te gaan varen, maar de strenge coronaregels gelden ook op en langs het water. Mensen moeten afstand houden, ze mogen niet met een hele groep mensen op een boot zitten en niet met een heleboel schepen bij elkaar komen', aldus het Watermanagementcentrum van Rijkswaterstaat.

Leisurelands, beheerder van twintig grote recreatieplassen in het oosten van het land, zet extra toezichthouders in om in de gaten te houden of het bij de plassen niet te druk wordt. Strand Horst aan het Wolderwijd is afgesloten, omdat daar te veel surfers en kitesurfers bij elkaar kwamen. 'We houden alle andere parkeerplaatsen open, totdat blijkt dat het er toch te druk wordt. Ons advies is natuurlijk dat mensen de plassen niet speciaal op gaan zoeken', aldus een woordvoerder van de organisatie.

Burgemeesters gaan streng toezien op bezoek aan de strandjes langs de rivieren. Zo is in Nijmegen het stadseiland in de Waal heel populair zodra het mooi weer wordt. De gemeente gaat bekeuren als het daar te druk wordt.

Gebruik alleen ov als dit strikt noodzakelijk is

Alle ov-bedrijven en spoorbeheerder ProRail roepen vrijdag op om komend weekend alleen met het openbaar vervoer te reizen als dat strikt noodzakelijk is. 'Op deze manier kunnen we Nederland veilig en verantwoord in beweging houden', aldus branchevereniging OV-NL.

De afgelopen twee weken daalde het aantal reizigers volgens OV-NL al drastisch door het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven. Sinds 21 maart rijden alle ov-bedrijven een speciale dienstregeling, en dat blijft voorlopig zo tot en met 28 april.

'We doen er alles aan om Nederland in beweging te houden voor bijvoorbeeld medisch personeel, mantelzorgers, schoonmakers en vakkenvullers die naar hun werk moeten. Maar voor hun veiligheid en die van onze medewerkers mogen onze voertuigen en stations niet te vol zijn', zegt voorzitter van de branchevereniging Pedro Peters. Daarom moeten mensen het ov volgens hem alleen gebruiken als ze het echt nodig hebben. 'Zorg voor elkaar, blijf thuis als je niet hoeft te reizen.'

Bron: ANP 

Meer over:

Ook interessant