Gewijzigd reisadvies Turkije vanwege diplomatieke spanningen

Gewijzigd reisadvies Turkije vanwege diplomatieke spanningen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies naar Turkije gewijzigd. Reizigers wordt vanwege de diplomatieke spanningen tussen Turkije en Nederland sinds zondagavond aangeraden in heel Turkije alert te zijn en samenscholingen en drukke plaatsen te vermijden.

Reizigers naar Turkije werden al gewezen op veiligheidsrisico's vanwege de dreiging van terroristische aanslagen en politieke spanningen in het land.

Veel vragen

'Wel hebben we veel vragen gehad naar aanleiding van alle nieuwsberichten. Op dit moment is er geen aanleiding voor reizigers om zich zorgen te maken over hun vakantie aankomende zomer in Turkije', aldus de woordvoerster.

'Handjevol' annuleringen

Tot dusver heeft een 'handjevol' mensen zijn vakantie naar Turkije geannuleerd of omgeboekt naar een andere bestemming naar aanleiding van de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije. Dat laat een woordvoerster van reisorganisatie TUI Nederland maandag weten.

Weinig vakantiegangers in Turkije

Het aantal vakantiegangers dat op dit moment in Turkije zit is volgens haar zeer beperkt. Dat komt omdat het vakantieseizoen pas echt in april begint. 'Vanzelfsprekend houden wij de ontwikkelingen nauwgezet in de gaten en mocht daar aanleiding voor zijn, nemen wij maatregelen', aldus de zegsvrouw.

Kosteloos annuleren

Toch krijgen touroperators, volgens branchevereniging ANVR, veel vragen van mensen of ze kosteloos kunnen annuleren. 'En dat kan natuurlijk niet', aldus een woordvoerster. Daarvoor moet het ministerie van Buitenlandse Zaken eerst een negatief reisadvies geven, wat niet het geval is.

Touroperator Thomas Cook zegt nog niet te merken dat vakantiegangers hun reis naar Turkije daadwerkelijk annuleren. 'Op dit moment merken we daar niks van. Mensen die geboekt hebben bellen nu niet met z'n allen: we willen niet meer naar Turkije', zegt een woordvoerster.

'Imago van Turkije loopt achteruit'

Desondanks is de populariteit van Turkije als zonbestemming verder gedaald. Het aantal vakantieboekingen is volgens ANVR sinds het begin van dit jaar met 30 procent gedaald tot nog geen 114.700, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. 'Het imago van Turkije loopt achteruit. Mensen gaan liever naar andere landen als Griekenland en Spanje', aldus de woordvoerster.

Bron: ANP

Ook interessant