toggle menu

Gezonde rashonden in 2024

Gezonde rashonden in 2024

De organisatie van rashondenfokkers wil met verschillende maatregelen bereiken dat rashonden in 2024 gezond en sociaal zijn. Ook mogen de dieren geen last meer hebben van extreme uiterlijke kenmerken.

Zo gaan dierenartsen vanaf 2016 meekijken op hondenshows. Net als de keurmeester geven de dierenartsen bij zo'n veertig hondenrassen hun mening bij het onderdeel 'beste van het ras'.

Geen overdreven uiterlijke kenmerken

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) ontvangt het plan Fairfok donderdag. Het moet een einde maken aan het fokken op overdreven uiterlijke kenmerken als een zo plat mogelijke snuit of zo veel mogelijk huidplooien.

Omdat bij het fokken op dat soort kenmerken vaak hetzelfde mannetjesdier wordt ingezet, is er meer kans op erfelijke aandoeningen. Om die kans te verkleinen komen er ook regels voor de hoeveelheid nestjes en op welke leeftijd een hond puppy's mag krijgen.

Het is de bedoeling dat in 2018 de stamboom een soort keurmerk is geworden: 'Fairfok'. Het keurmerk maakt duidelijk dat bij het fokken veel aandacht was voor gedrag, gezondheid en welzijn van zowel ouderdieren als pups.

Eind komen aan leed

Dijksma ziet het plan als een belangrijke stap. 'Het is voor het welzijn van honden echt noodzakelijk dat er nu forse stappen worden gezet. Er moet een eind komen aan het leed van honden omdat hun baasjes een platte snuit of overdreven rimpels mooi vinden.'

In Nederland worden volgens het ministerie van Economische Zaken 1,5 tot 1,8 miljoen honden gehouden. Ongeveer 500.000 daarvan zijn rashonden, verdeeld over ongeveer 300 erkende rassen. Bijna één op de vijf huishoudens heeft één of meer honden.

Radar liet afgelopen maandag in de uitzending zien dat veel rashonden last hebben van erfelijke gezondheidsproblemen. Bekijk hier de video terug.

Bron: ANP / Radar

Ook interessant