Gezondheidsraad: '60-minners moeten keuze voor AstraZeneca-vaccin zelf maken'

Gezondheidsraad: '60-minners moeten keuze voor AstraZeneca-vaccin zelf maken'

Als je jonger bent dan 60 jaar en toch geprikt wilt worden met het AstraZeneca-vaccin, zou je die keuze zelf moeten kunnen maken, zegt de Gezondheidsraad tegen de NOS. Diezelfde raad adviseerde vorige week om mensen onder de 60 een alternatief vaccin aan te bieden. Minister De Jonge nam dat advies over.

'Wat ons betreft kan het, maar het is aan de minister om dat te beslissen', zegt een woordvoerder van de Gezondheidsraad nu over de keuzevrijheid. Ook deskundigen staan achter het plan om 60-minners zelf te laten kiezen of ze AstraZeneca willen. Het ministerie van Volksgezondheid vindt het geen goed idee. 'Het is niet verstandig en er zijn alternatieven', zegt een woordvoerder.

Volgens de Gezondheidsraad is het advies van vorige week nog altijd hetzelfde en gaat de discussie over keuzevrijheid over iets anders.

AstraZeneca niet in trek bij 60-plussers

AstraZeneca is niet in trek bij 60-plussers. Meer dan vier op de tien mensen in deze leeftijdsgroep (42 procent) die nog gevaccineerd moeten worden, willen niet met dit vaccin worden ingeënt. 55 procent is nog wel bereid om het AstraZeneca-vaccin te nemen.

Pfizer is het meest gewilde vaccin

Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS. De andere beschikbare vaccins zijn wel populair. Zo'n 92 procent van de 60-plussers is bereid om een prik met Pfizer te krijgen. Het kabinet besloot vorige week het AstraZeneca-vaccin niet meer toe te dienen aan mensen onder de 60 jaar, na de ontdekking van een bijwerking.

Ook bij de jongere leeftijdsgroepen is Pfizer het meest gewilde vaccin. Maar ook Moderna en het vaccin van Janssen, dat deze week voor het eerst in Nederland wordt geleverd, hebben in alle leeftijdsgroepen een draagvlak van ten minste 75 procent.

Zelf vaccin kiezen

Bijna zes op de tien Nederlanders (58 procent) zouden dan ook graag zien dat zij zelf kunnen kiezen met welk vaccin zij worden ingeënt. Nu bepaalt het kabinet welke groep voor welk vaccin in aanmerking komt.

Bron: ANP Mediawatch / NOS

Ook interessant