Gezondheidswinkels gebruiken verboden claims voor voedingssupplementen

Gezondheidswinkels gebruiken verboden claims voor voedingssupplementen

Gezondheidswinkels zoals Holland & Barrett en Vitaminstore gebruiken medische beweringen om supplementen aan de man te brengen, waarmee ze de wet overtreden. Dit blijkt uit onderzoek van televisieprogramma De Monitor.

Uitspraken waarin de verkoper stelt dat een supplement een ziekte voorkomt, behandelt of geneest, zijn verboden, omdat supplementen geen medicijnen zijn. Tijdens een bezoek met een verborgen camera constateerde het programma dat verkopers in de winkels van Vitaminstore en Holland & Barrett deze medische claims wel gebruiken.

Medische claims

In de winkels van Holland & Barrett lieten verkopers een map zien met de werking van voedingssupplementen. In die map en op de website was te lezen dat een bepaald zwavelpoeder 'ontstekingsremmend kan werken in de spieren en het weefsel'. Een medewerker bevestigde die claim via een livechat op de website aan het programma. Beide winkels claimen dat een bepaald aminozuur het kraakbeen kan herstellen en volgens Holland & Barrett zo 'de hoofdoorzaak van de symptomen van artrose aanpakt'.

Zware overtredingen

Dit zijn 'zware overtredingen', volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het is volgens de toezichthouder echter onmogelijk om alles te inspecteren: 'We hebben ongeveer vijftien mensen die binnen dit onderwerp bezig zijn. Wij inspecteren met name bij risico’s voor de volksgezondheid en waar de grootste kans is op misleiding. Alles onder controle krijgen is een illusie.'

Verbeteringen

Vitaminstore is van plan er 'beter mee aan de slag te gaan', zowel in de winkel als op de website. Holland & Barrett is een onderzoek gestart en heeft veel beweringen van de website gehaald na de uitzending.

Bron: De Monitor
 

Ook interessant