GGD gaat reizigers uit 'oranje land' controleren, teststraat op Schiphol

GGD gaat reizigers uit 'oranje land' controleren, teststraat op Schiphol

De GGD gaat telefonisch controleren of reizigers die terugkomen uit landen met een oranje reisadvies twee weken in quarantaine gaan. Ook komt er een teststraat op luchthaven Schiphol, waar reizigers uit risicolanden zich kunnen laten testen. 

Dat maakte zorgminister Hugo de Jonge bekend tijdens een persconferentie met minister-president Mark Rutte over het coronavirus.

Thuisquarantaine niet verplicht, wel dringend verzocht

Vorige week besloot het kabinet dat reizigers niet verplicht twee weken in thuisquarantaine moeten wanneer zij terugkomen uit landen met het reisadvies code oranje. Wel werd hun dringend verzocht twee weken in thuisisolatie te blijven.

Reizigers weten dat volgens De Jonge al voordat zij vertrekken. 'Je moet wel onder een steen hebben gelegen om niet te weten dat je in thuisquarantaine moet als je in een land met een oranje of rood reisadvies bent geweest.' Ook bij aankomst in Nederland worden mensen direct gewezen op het quarantaineadvies.

De Jonge benadrukt dat het ieders eigen verantwoordelijkheid is om dat dringende advies op te volgen. Hij ziet er geen heil in dat 'met de arm der wet' af te dwingen. Wel denkt hij dat een extra telefoontje van de GGD weigeraars alsnog op andere gedachten kan brengen. 'Dat helpt, daar ben ik van overtuigd.'

Teststraat op Schiphol

Om te zorgen dat terugkeerders zich makkelijk kunnen laten testen, wordt bij Schiphol een teststraat ingericht. Die komt bij aankomsthal 3, meldt Schiphol. 

GGD Kennemerland verzorgt de testen en administratie. Schiphol verzorgt de bewegwijzering naar de teststraat, zodat aankomende reizigers weten waar zij die kunnen vinden. Medewerkers van GGD Kennemerland zullen reizigers uit risicogebieden verwijzen naar de teststraat.

Ook daar geldt het principe van vrijwilligheid. Het is volgens De Jonge juridisch niet haalbaar om mensen te dwingen zich te laten testen op basis van hun reisbestemming. Dat kan hooguit bij een 'reële verdenking' dat zij daadwerkelijk besmet zijn.

Bron: ANP 

Meer over:

Ook interessant