Radar

toggle menu

Gijzelvirus laat bestanden verloren gaan

Gijzelvirus laat bestanden verloren gaan

De politie en het Nationaal Cyber Security Centrum waarschuwen voor een nieuwe digitale vijand genaamd cryptoware. Dit 'gijzelvirus' versleutelt bestanden op de computer om vervolgens losgeld te vragen aan het slachtoffer.

In ruil voor het losgeld beloven de criminelen de bestanden weer te herstellen - iets wat na betaling vaak niet of slechts gedeeltelijk gebeurt. De bestanden zijn zo sterk versleuteld dat dit lastig ongedaan kan worden gemaakt. Het virus wordt verspreid via bijlagen in e-mails en links.

Slachtoffers

Hoewel Apple-computers niet immuun zijn voor het virus, is het tot nog toe alleen op Windows-computers gevonden. Vooral gemeenten en het midden- en kleinbedrijf zijn doelwit van het virus, maar inmiddels hebben ook tientallen particuliere slachtoffers zich gemeld.

In het buitenland is het virus inmiddels berucht. In The Guardian staan de ervaringen van de 35-jarige Sarah Flanders uit Londen. Zij ontvangt een onschuldig aandoende e-mail van de bank. De e-mail bevat echter een virus dat direct begint met het blokkeren van al haar bestanden, zowel werkgerelateerd als privé. Via een pop-up wordt ze gesommeerd om binnen 95 uur 300 dollar te betalen.

Veiligheidsmaatregelen

Eenmaal getroffen, zijn de bestanden niet meer te herstellen. Om de schade in geval van een besmetting te beperken, is het verstandig om regelmatig back-ups te maken van bestanden. Ook kan het nemen van maatregelen de kans op een aanval kleiner maken.

Het Nationaal Cyber Security Centrum heeft een lijst met vuistregels voor veilig internetten opgesteld:

1. Installeer een antivirusprogramma

2. Installeer steeds de software-updates

3. Gebruik sterke wachtwoorden

4. Maak alleen verbinding met vertrouwde wifinetwerken

5. Open geen berichten en onbekende bestanden die u niet verwacht of niet vertrouwd

6. Installeer alleen apps via de officiële applicatiewinkels

7. Controleer het adres van websites

8. Sluit pop-ups in uw browser af met Alt+F4

9. Bedenk goed wat u met wie deelt op internet

10. Gebruik uw gezond verstand

Bron: NOS, The Guardian, NCSC

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant