'Glutenvrije producten geen gezond alternatief'

'Glutenvrije producten geen gezond alternatief'

Speciale glutenvrije producten zijn lang niet altijd een gezond alternatief voor reguliere producten. Ze bevatten vaak meer vet, suiker en/of zout en minder vezels dan vergelijkbare producten met gluten, meldt de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek.

De bond vergeleek de ingrediëntenlijst van vijf glutenvrije A-merkproducten. Volgens de consumentenorganisatie zit er in glutenvrij knäckebröd van Wasa zes keer zoveel verzadigd vet en twee keer zoveel zout als in de volkoren variant. Ook de Koopmans glutenvrije pannenkoekenmix is twee keer zo zout als de 6-granen pannenkoekenmix. Peijnenburg glutenvrij bevat per 100 gram 30 kilocalorieën meer dan de 'gewone' Peijnenburg ontbijtkoek, aldus de onderzoekers.

Minder vezels

Door het gebruik van andere producten dan meel, bevatten nagenoeg alle onderzochte glutenvrije producten ook minder vezels dan de tegenhangers met gluten.

Ongezonder en duurder

De onderzochte etenswaren zijn niet alleen ongezonder, vaak zijn ze ook nog eens een stuk duurder. 'De glutenvrije stroopwafels van Albert Heijn bijvoorbeeld zijn omgerekend 37 cent per stuk, terwijl de gewone stroopwafels 11 cent kosten', aldus de Consumentenbond.

Sprookjes in de supermarkt

Bron: ANP

Ook interessant