Goed insmeren bij krachtige zon dit weekend

Goed insmeren bij krachtige zon dit weekend

Wie dit weekend naar het strand gaat, een festival bezoekt of gewoon in de zon gaat zitten, moet zich goed insmeren met zonnebrandcrème. De komende dagen wordt voor het eerst dit jaar een hoge zonkracht verwacht, waardoor de huid al binnen 10 tot 15 minuten kan verbranden, waarschuwt Weeronline.

De zonkracht loopt uiteen van 6 op de Wadden tot 7 in het zuiden. Dat zal de komende zomermaanden geregeld het geval zijn en rond de langste dag is zelfs zonkracht 8 mogelijk. Dat komt maar zelden voor in Nederland. Vorig jaar kwam het op 11 juni tot een uitzonderlijk hoge zonkracht van 8,7.

Evenementen waarschuwen voor warmte

Dit weekend kan de temperatuur oplopen naar 30 graden. Veel evenementen die worden gehouden hebben daarom vrijdag warmte-adviezen op sociale media gezet. Leiden Marathon adviseert: 'Als je niet in een goede conditie bent, kies dan een kortere afstand of doe niet mee.' Dauwpop in Hellendoorn (13.000 bezoekers) en Emporium in Wijchen bij Nijmegen (25.000 bezoekers) zorgen voor airco in de festivaltenten. Gratis water en zonnebrandcrème zijn vrijwel overal beschikbaar. Emporium zorgt ook voor deodorant en 'opfrisspullen' op de toiletten. Andere evenementen proberen zich ook goed voor te bereiden op de warmte.

Eerder over zon in Radar:

Zonnebrandcrème: 7 adviezen om je te beschermen tegen de zon

We smeren massaal oude zonnebrandcrème. Werkt dat nog wel?

Beschermt een goedkope zonnebril je ogen net zo goed als een dure?

Bron: ANP

Ook interessant