toggle menu

Goedkoper hartmedicijn veroorzaakt problemen

Goedkoper hartmedicijn veroorzaakt problemen

Goedkopere hartmedicijnen veroorzaken problemen bij 40 procent van de hartpatiënten die door hun apotheker hierop overgezet zijn. Dit is de conclusie van een woensdag verschenen rapport van onderzoeksinstituut Nivel.

28 procent heeft last van praktische problemen. De verpakking is bijvoorbeeld onhandig, of mensen weten überhaupt niet hoe ze het middel moeten gebruiken. Daarnaast meldt een derde van de overgestapte hart- en vaatpatiënten bijwerkingen, tegenover 22 procent van de patiënten die niet van medicatie zijn gewisseld.

'Geen verband'

Opmerkelijk genoeg konden de onderzoekers niet concluderen dat er een verband bestaat tussen het wisselen van medicijn en de ervaren gezondheid. Ook wat betreft het onder controle houden van aandoeningen heeft het nieuwe medicijn geen gemeten effect.

71% niet geïnformeerd

Een meerderheid van de overgestapte patiënten (71%) is niet over de wisseling geïnformeerd. Patiënten zijn hier boos over, of in verwarring, zo signaleren apothekers. Nivel ziet hierin een verbeterpunt: 'het verdient de aanbeveling de patiënt uitleg te geven over de reden van de wisseling en de eventuele gevolgen daarvan.'

Update 12.21 uur: Andere polisvoorwaarden

KNMP, een apothekersorganisatie wil ruimere poliswaarden. Patiënten moeten minder vaak wisselen van medicijnen. Dat is minder verwarrend voor patiënten en het hoeft niet duurder uit te pakken.

Nu is het zo dat gebruikers van medicijnen één merkloos medicijn krijgen dat is uitgekozen door de zorgverzekeraar. Het kost apothekers veel tijd om de polisvoorwaarden uit te leggen aan zorgverzekeraars. Volgens de KNMP kunnen apothekers door een soepeler beleid te voeren meer aandacht aan patiënten besteden.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant