Google helpt Android-gebruikers om smartphone minder te gebruiken

Google helpt Android-gebruikers om smartphone minder te gebruiken

Google legt in de nieuwe versie van Android (P), die dit najaar uitkomt, de nadruk op het 'digitale welzijn' van de gebruikers. Het bedrijf gaat gebruikers bewuster maken van hun smartphonegedrag en helpen om de telefoon minder te gebruiken. Dit heeft Google dinsdagavond bekendgemaakt tijdens de ontwikkelaarsconferentie Google I/O.

Eén van de nieuwe functies van Android P is de Dashboard-functie. Android-gebruikers kunnen met deze functionaliteit precies zien hoeveel tijd ze iedere dag stoppen in welke app. Ook maakt het dashboard inzichtelijk hoe vaak je je toestel hebt ontgrendeld en hoeveel notificaties je ontvangt. Hiermee hoopt het bedrijf dat consumenten zich bewuster worden van hun telefoongedrag.

Uit een poll van Radar blijkt dat 36 procent van de consumenten moeilijk zonder hun mobiel kan. Wat kun je doen tegen een smartphoneverslaving?

Lees de tips tegen smartphoneverslaving

Tijdslimiet per app

Op basis van het gemeten gedrag kun je per app een tijdslimiet instellen. Stel je wilt maximaal 30 minuten per dag de Facebook-app gebruiken. Je stelt dit limiet in Android in en als je de tijd voorbij is, dan wordt het icoontje van de Facebook-app in het grijs getoond om ervoor te zorgen dat je de app niet meer opstart.

Niet-storen-modus

Ook de bestaande niet-storen-functie is uitgebreid. Momenteel maak je smartphone in deze modus geen geluid en trilt hij niet, maar met Android P ontvang je helemaal geen notificaties meer. Je kunt de niet-storen-functie in de nieuwe Android-versie automatisch activeren door je telefoon met het scherm naar beneden neer te leggen.

In Android P kun je een duidelijk onderscheid maken tussen je eigen apps en apps die je voor je werk gebruikt. Buiten werktijden kun je de werkapps ook volledig uitschakelen, waardoor je ze niet kan opstarten en geen notificaties krijgt. In de YouTube-app gaat Google gebruikers actief motiveren om een pauze te nemen als ze lange tijd achtereen video's zitten te kijken.

Smartphonegebruik voor het slapengaan

Google wil gebruikers ook gaan helpen om hun smartphone minder te gebruiken vlak voor het slapen gaan. Je kunt een tijdstip aangeven wanneer je wilt gaan slapen. Je telefoon zal tegen die tijd alles op je telefoon in zwart-wit te tonen, zodat je minder geneigd bent om je telefoon te blijven gebruiken.

Radar heeft bij slaapdeskundigen nagevraagd of het helpt om een nachtmodus te gebruiken op je smartphone. Hieruit bleek dat een speciale nachtmodus kan helpen om beter te slapen, maar het is uiteraard beter om je smartphone niet te gebruiken.

Hoe stel je een nachtmodus in?

Zuiniger en nieuw design

Naast het 'digitale welzijn' zorgt Android P er volgens Google ook voor dat je smartphone slimmer wordt. Google gaat inschatten welke apps je gaat gebruiken, zodat je toestel zuiniger kan worden. Ook het design van de navigatieknoppen gaat veranderen. De herkenbare knoppen onderaan het scherm zullen vervangen worden door een nieuwe homeknop. Hiermee kun je sneller schakelen tussen openstaande apps, maar voor de huidige gebruikers zal het wel even wennen zijn.

Android P zal dit najaar uitkomen. In eerste instantie zal de nieuwe versie beschikbaar zijn voor Google's eigen Pixel-smartphones. Het is nog niet bekend welke andere toestellen de update zullen krijgen.

Beeld: Google

Ook interessant