toggle menu

'Google moet zich splitsen'

'Google moet zich splitsen'

Internetgigant Google zal zich, als het aan het Europees Parlement ligt, moeten gaan opsplitsen. Dat meldde zakenkrant Financial Times (FT) vrijdag op basis van een conceptmotie.

In de motie, die steun krijgt van twee grote politieke blokken in het parlement, staat dat 'zoekmachines' deze activiteiten moeten loskoppelen van andere commerciële diensten. Zonder dat de naam van het bedrijf zwart op wit staat, zou dat Google hard raken. In Brussel wordt het gezien als een potentiële oplossing om de dominantie van het bedrijf te breken.

EP kan niet dwingen, wel invloed uitoefenen

Het concern heeft al zeker vier jaar conflicten met Brussel. De kritiek op Google gaat onder meer om de rangschikking van resultaten bij de zoekmachine, waarbij het eigen diensten zou bevoordelen en concurrenten tegenwerkt. Het EP kan overigens formeel een bedrijf niet dwingen te splitsen. Maar het heeft wel invloed op de Europese Commissie, die wetgeving initieert. De definitieve tekst van de ontwerpresolutie staat waarschijnlijk begin volgende week op schrift. Donderdag zou er over gestemd worden.

Google wilde geen commentaar geven. Maar naar verluidt zijn topbestuurders van de onderneming boos over de 'politiek gevoerde campagne', zo wist de FT.

Bron: ANP / Financial Times

Ook interessant