toggle menu

Google Plus stopt na lek

Google Plus stopt na lek

Google kondigt in een mededeling over het lek het einde aan van de consumentenversie van Google Plus. Het sociale netwerk werd in 2011 gelanceerd als concurrent voor Facebook, maar is nooit echt van de grond gekomen.

Privégegevens van 500.000 gebruikers van het sociale netwerk Google Plus zijn mogelijk op straat beland. Google heeft ervoor gekozen het datalek onder de pet te houden, zo bevestigt Google na berichtgeving van The Wall Street Journal.Sociale media liggen extra onder een vergrootglas sinds het grote datalek bij Facebook dat eveneens in de lente bekend werd. Daarbij kregen derden toegang tot gegevens van tientallen miljoenen gebruikers. Facebook is vele malen groter dan Google Plus.

Fout in software

Volgens Google werd in maart een fout in de software ontdekt. Die fout zorgde ervoor dat gegevens die niet door de gebruiker op 'openbaar' waren gezet toch twee weken lang vindbaar waren. Het ging om informatie over namen, e-mailadressen, beroepen, geslacht en de leeftijd van gebruikers, maar niet om berichten, foto's, video's of telefoonnummers.

De technologiegigant zegt de zogeheten 'bug' in de software dezelfde maand te hebben verholpen en geen aanwijzingen te hebben dat kwaadwillenden de informatie hebben gezien of misbruikt. Google zegt niet met zekerheid te kunnen zeggen welke gebruikers door het lek zijn geraakt.

'Geen gegevens van Nederlandse gedupeerden'

Google Nederland zegt momenteel ook geen gegevens te hebben over Nederlandse gedupeerden, maar wijst op het ,,zeer geringe gebruik" van Google Plus. Het bedrijf zegt meer te doen dan wettelijk is vereist op het vlak van informatievoorziening over privacy. Er wordt daarbij gekeken naar ,,verschillende criteria", maar de woordvoerder licht niet toe waarom dit lek is stilgehouden.

De komende tien maanden wordt Google Plus uitgefaseerd voor consumenten. De dienst kan ook worden gebruikt door bedrijven. Die tak blijft wél bestaan.

Bron: ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant