Google verzamelde ongevraagd locatie, zelfs als locatieservices uit stonden

Google verzamelde ongevraagd locatie, zelfs als locatieservices uit stonden

Google gaat stoppen met het verzamelen van locatiegegevens van Android-gebruikers, zelfs als de locatieservices uitgeschakeld zijn. Google verzamelde deze informatie met behulp van zendmasten en het was niet mogelijk om je hiervoor af te melden. Dat meldt techsite Tweakers dinsdag.

Locatiegegevens van nabije zendmasten zijn sinds begin 2017 opgeslagen door Android-toestellen en doorgestuurd naar Google. Gebruikers merken hier niets van en kunnen er ook niks tegen doen. In de privacyvoorwaarden wordt deze verzameling van gegevens wel genoemd, maar dat dit alleen zou gebeuren als de locatieservices zijn ingeschakeld.

Verzameling Cell ID-codes voor betere prestaties

Google bevestigt tegenover de website Quarts dat locaties via zendmasten worden verzameld. Een woordvoerder van Google zegt dat deze gegevens gebruikt worden voor pushnotificaties, die gebruikers bovenin hun scherm te zien krijgen. De zogeheten Cell ID-codes moeten ervoor zorgen dat dit 'aanvullend signaal de snelheid in prestaties van het afleveren van berichten verder zou verbeteren'. Deze gegevens zijn volgens Google echter nooit gebruikt en opgeslagen.

Volgens Quartz geldt de verzameling van locatiegegevens via zendmasten voor alle moderne Android-toestellen, hierbij maakt het type toestel en Android-versie niet uit.

Google geeft aan dat de zendmastlocaties vanaf eind november niet meer verzameld worden als de locatiediensten van Android-smartphones zijn uitgeschakeld.

Bron: Tweakers.net

Ook interessant