Gratis iPhone? Let op: valse melding!

Gratis iPhone? Let op: valse melding!

'GEFELICITEERD APPLE GEBRUIKER! Uw iPhone werd geselecteerd omdat we meer bètatesters nodig hebben voor de nieuwe iPhone 9!': krijg je een popup te zien met deze tekst? Sluit dan het tabblad en laat je gegevens niet achter! Het gaat om een valse melding. De makers proberen zo persoonlijke gegevens te ontfutselen.

Volgens het bericht moet je vier vragen beantwoorden om de gratis iPhone te ontvangen. Het lijkt alsof meer testpersonen zich aanmelden, waardoor je je misschien opgejaagd voelt om snel te reageren. Laat je niet verleiden te klikken of gegevens achter te laten! Verwijder de popup door tweemaal op de homebutton te klikken en het scherm vervolgens omhoog te swipen.

Achterhalen welke iPhone je hebt

'De melding kan makkelijk achterhalen welke iPhone je hebt, wat het bericht natuurlijk een stuk geloofwaardiger maakt', laat iPhoned aan Radar weten. Volgens de techsite zal Apple 'nooit om dergelijke tests vragen, en al helemaal niet voor een iPhone die nog niet officieel is aangekondigd.'

Speciaal icoontje

Bij het besturingssysteem iOS 11.3, dat deze lente verschijnt, wordt een speciaal icoontje toegevoegd aan echte Apple-meldingen, zo kun je valse popups makkelijker herkennen. Het zijn twee figuurtjes die elkaar de hand schudden. De afbeelding wordt waarschijnlijk in de bovenste balk van je scherm getoond, zo kunnen cybercriminelen 'm niet namaken.

Bron: iPhoned

Ook interessant