Gratis muziekstreamen buiten bundel bij T-Mobile is toegestaan

Gratis muziekstreamen buiten bundel bij T-Mobile is toegestaan

Muziekstreamen met je smartphone zonder dat dit van je mobiele databundel afgaat is gewoon legaal. Dit heeft de rechtbank Rotterdam donderdag geoordeeld. Toezichthouder ACM had T-Mobile gedaagd omdat gratis streamen van muziek in strijd met de regelgeving zou zijn.

T-Mobile biedt sinds vorig jaar abonnementen aan waarbij klanten gratis kunnen luisteren naar muziek. Muziek luisteren via Spotify, Deezer, Nederland.FM, Hits NL, Tidal en Napster gaat daarbij niet ten koste van de internetbundel.

Volgens de ACM is dit in strijd met de wet, omdat het de internetter beïnvloed in de keuzemogelijkheid. Muziek luisteren is hierdoor gratis, maar dit zou ervoor zorgen dat andere diensten via het internet duurder worden. De ACM besloot daarom vorig jaar om stappen tegen T-Mobile te nemen.

Europese wetgeving boven Nederlandse wet

De rechter in Rotterdam oordeelde donderdag echter dat die regels niet geldig zijn. Volgens de rechter mag de praktijk inderdaad niet volgens de Nederlandse wet, maar dit verbod geldt niet omdat Nederland helemaal niet bevoegd is om daarover iets te regelen. Dat is tegenwoordig aan Brussel en in de Europese verordening hierover is het gratis aanbieden van streaming niet zonder meer verboden.

T-Mobile heeft enthousiast gereageerd op de uitspraak. 'Deze uitspraak is een doorbraak in Nederland en in Europa', zegt Søren Abildgaard, CEO van T-Mobile Nederland. 'Wij kunnen nu blijven innoveren en grenzen doorbreken om onze klanten de volledige vrijheid van onbeperkt mobiel internet te geven.'

Netneutraliteit

Het kan zijn dat het conflict tussen ACM en T-Mobile een vervolg krijgt. De rechtbank Rotterdam zegt in haar uitspraak: 'Mogelijk is de wijze waarop T-Mobile de dienst Datavrije Muziek aanbiedt toch in strijd met de netneutraliteitsverordening, maar dat heeft ACM bewust niet onderzocht, omdat zij van mening was dat zero-rating hoe dan ook verboden was.'

De ACM zegt in een reactie blij te zijn dat er nu duidelijkheid is voor de markt. De toezichthouder heeft evenwel nog zes weken de tijd om te beslissen of er in beroep wordt gegaan tegen de uitspraak. 'Wij zullen daarvoor eerst het besluit zorgvuldig moeten bestuderen', aldus een woordvoerder.

Bron: ANP / Rechtbank Rotterdam / T-Mobile

Ook interessant