Gratis plastic tasje verboden vanaf 1 januari

Gratis plastic tasje verboden vanaf 1 januari

Per 1 januari worden gratis plastic tasjes verboden. Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) donderdag aan de Tweede Kamer laten weten. Het verbod maakt deel uit van een bredere aanpak om het aantal plastic draagtasjes terug te dringen.

Er komen wel twee uitzonderingen op het verbod. Het gaat dan om plastic tassen die noodzakelijk zijn vanwege functionaliteit en voedselveiligheid. Mansveld komt met de aanpak omdat plastic tassen grote negatieve effecten hebben op het milieu. De natuur breekt plastic nauwelijks af, waardoor het zich ophoopt.

Volgens de bewindsvrouw is er onder consumenten steun om het gebruik van plastic draagtassen te verminderen. Vanaf de ingangsdatum mogen er nog wel plastic draagtasjes tegen betaling worden verkocht.

VVD: Verbod op gratis plastic tasjes bespottelijk

De VVD vreest dat er een 'plasticpolitie' moet worden opgetuigd nu de staatssecretaris definitief wil vasthouden aan het verbod, schrijft De Telegraaf.

De liberalen vinden het verankeren van een plastictasjesverbod in de wet 'betuttelend', temeer omdat consumenten uit zichzelf al steeds minder plastic draagtasjes gebruiken. 

VVD-Kamerlid Dijkstra: 'Ronduit een slecht plan. Willen we straks speciale inspecteurs die incognito met een gleufhoed de markt afstruinen op zoek naar een de wet overtredende marktkoopman?'

Bron: ANP / de Telegraaf

Ook interessant