toggle menu

'Gratis tablet toch niet zo heel gratis'

'Gratis tablet toch niet zo heel gratis'

Consumenten die een nieuw energiecontract afsluiten en daarbij een gratis tablet of thermostaat als lokkertje cadeau krijgen, betalen deze producten zonder dat ze dit weten terug via hun energierekening.

Dat stelt de Vereniging de Vastelastenbond, die de kwestie onderzocht.

Schending Wet Financieel Toezicht

Omdat energiebedrijven de extra kosten niet kenbaar maken, schenden ze massaal de Wet Financieel Toezicht, meent de bond. 'Consumenten denken dat ze een goede deal sluiten, maar in feite zitten ze vast aan een duur energiecontract waarmee ze het cadeau terugbetalen.'

Koop op afbetaling

De Hoge Raad besliste eerder in de telecomsector dat 'gratis' telefoons bij een abonnement een vorm van koop op afbetaling was.

Of dit ook geldt voor energieleveranciers, is volgens de bond nog niet helder. Daarom is een klacht ingediend bij de Autoriteit Financiële Markten.

Update 13 oktober, 11:58 uur: Vastelastenbond: energieleveranciers moeten zich aan de Wet Financieel Toezicht houden

'We willen afdwingen dat energieleveranciers zich aan de Wet Financieel Toezicht gaan houden', aldus de bond. 'Het moet voor consumenten duidelijk worden welk deel van hun rekening ze betalen voor energieverbruik en welk deel voor het terugbetalen van een zogenaamd gratis product. Dan kunnen ze een weloverwogen keuze maken en is het duidelijk dat bij de tekening van het contract de aangeboden gadgets niet gratis zijn.'

Update 13 oktober, 15:22 uur: Reactie branchevereniging Energie Nederland

In een reactie laat branchevereniging Energie Nederland weten dat de recente uitspraak van de Hoge Raad energiebedrijven dwingt anders met de situatie om te gaan. Het aanbieden van een cadeau is echter een keuze van de leverancier zelf. 'Maar ook de klant kan zelf een keuze maken', aldus een woordvoerder.

Energieleverancier Essent juicht het toe dat het weggeven van 'gratis' cadeaus aan de kaak wordt gesteld. De onderneming is naar eigen zeggen heel transparant, en heeft via dochter Energie Direct dergelijke praktijken ook al aan de kaak gesteld. Ook branchegenoot Nuon geeft geen cadeaus in welke vorm dan ook weg bij een energiecontract, zo meldde het bedrijf in een reactie.

Bron: ANP / De Vastelastenbond

Ook interessant