Grens NHG-hypotheek vanaf volgend jaar boven drie ton

Grens NHG-hypotheek vanaf volgend jaar boven drie ton

De kostengrens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stijgt met ingang van volgend jaar tot boven de drie ton. Dat heeft het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) laten weten.

Vanaf 1 januari stijgt de NHG-grens naar 310.000 euro. Nu ligt de grens nog op 290.000 euro. De grens is hoger voor woningen waarbij geïnvesteerd wordt in energiebesparende voorzieningen. Voor zulke woningen kan volgend jaar maximaal 328.600 euro worden geleend.

Kwijtschelden restschuld

Bij een gedwongen verkoop garandeert de NHG dat hypotheekverstrekkers hun geld terugkrijgen als de woning minder oplevert dan de hypotheekschuld. De restschuld voor de eigenaar kan worden kwijtgescholden. Dat kleinere risico voor banken zorgt ervoor dat woningkopers gunstigere hypotheekvoorwaarden krijgen, zoals een lagere rente. Voor NHG-garantie moet eenmalig een bedrag worden betaald bij de aanschaf van de woning.

Huizenprijzen stijgen

Reden van het opschroeven van de NHG-grens is dat de huizenprijzen in de lift zitten. 'Hiermee loopt de kostengrens weer in de pas met de gemiddelde woningwaarde. Dat is een positieve ontwikkeling, met name voor starters', aldus NHG-bestuurder Arjen Gielen.

Bron: ANP

Ook interessant