toggle menu

Griekenland ontvangt binnenkort weer toeristen

Griekenland ontvangt binnenkort weer toeristen

Griekenland wil het toeristisch seizoen op 15 juni weer opstarten na de lockdown door het coronavirus. Dat zei premier Kyriakos Mitsotakis woensdag in een toespraak voor de televisie.

'De toeristische periode begint op 15 juni, dan kunnen de seizoenshotels weer open', zei Mitsotakis. Het is een belangrijke stimulans voor de economie, benadrukte de premier. Hij voegde eraan toe dat internationale vluchten op 1 juli geleidelijk worden hervat. 'We zullen de economieoorlog winnen net zoals we de gezondheidsstrijd hebben gewonnen', aldus de premier.

Schuldencrisis

Het land, dat nog steeds herstellende is van de schuldencrisis, heeft dringend behoefte aan inkomsten uit toerisme. Die vertegenwoordigen direct en indirect meer dan een vijfde van zijn economie. Volgens het ministerie van Toerisme had Griekenland vorig jaar 33 miljoen bezoekers en inkomsten uit toerisme ter waarde van 19 miljard euro.

Lijst met landen

Minister van Toerisme Harry Theocharis zei dat eind mei een lijst met landen wordt aangekondigd die de vluchten naar Griekenland kunnen hervatten. Bulgaren en Noord-Europeanen zullen onder de eerste bezoekers zijn, zei de minister, naast Israëli's en Cyprioten.

Geen virustesten

Inkomende reizigers hoeven geen virustesten of quarantaine te ondergaan, maar in toeristische gebieden worden wel steekproeven uitgevoerd, aldus de minister. Theocharis voegde eraan toe dat zeshonderd bedden speciaal worden gereserveerd voor coronaviruszorg op de Griekse eilanden.

Horeca

Veel Griekse restaurants en cafés hebben de deuren weer geopend. Uitbaters krijgen vanwege de coronacrisis wel te maken met allerlei beperkingen.

'We moeten steeds alles desinfecteren. We zouden iemand moeten inhuren om schoon te maken en de klanten in de gaten te houden, maar dat is niet mogelijk', zei een café-eigenaar in hoofdstad Athene. Hij erkende bang te zijn voor het virus, maar ook zijn zaak draaiende te willen houden. 'Ik weet niet hoe we het voor elkaar gaan krijgen.'

Horecazaken moeten zorgen dat er genoeg afstand is tussen zitplaatsen. Ook mogen niet meer dan zes klanten aan een tafel zitten. Dat betekent dat er minder plek voor klanten is dan voorheen. Veel cafés en restaurants blijven vermoedelijk nog dicht omdat ze vrezen dat gasten wegblijven.

Weinig patiënten

Griekenland, met een bevolking van ongeveer 11 miljoen, heeft 2850 bevestigde gevallen van het coronavirus en 166 doden gemeld. Dat is een fractie vergeleken met landen als Italië, Spanje en Frankrijk. Mitsotakis zegt dat de snelle reactie van zijn land op het virus een 'paspoort van veiligheid, geloofwaardigheid en gezondheid' is om bezoekers aan te trekken.

Turkije

Ook Turkije staat weer open voor 'gecontroleerd toerisme'. Turkije riskeert op dit moment geen tweede golf van infecties door het coronavirus, zei minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca. Hij meldde dat Ankara zich vanaf woensdag voorbereidt op het starten van wat hij noemde 'gecontroleerd gezondheidstoerisme' met 31 landen. Koca zei ook dat de reisbeperkingen voor senioren de komende dagen zullen worden versoepeld.

Het dagelijkse aantal nieuwe coronagevallen in Turkije is gedaald van ongeveer 4500 vorige maand tot ongeveer 1000. Het officiële dodental bedraagt 4199 en meer dan 110.000 mensen zijn hersteld.

Bron: ANP

Ook interessant