Groen gezicht cosmeticabedrijven vaak cosmetisch

De cosmetica-industrie mag zich dan net als veel andere sectoren ook storten op de biologische trend, verantwoord zijn de crèmes met natuurlijke ingrediënten allerminst.

Dat stelt promovenda Jetske Ultee, hoofd huidtherapie bij de Velthuis Kliniek in Rotterdam. Zij doet samen met de Erasmus Universiteit Rotterdam onderzoek naar cosmetische producten en cosmetisch gedrag bij vrouwen.

Ultee is kritisch over de groene aspiraties van cosmeticabedrijven. Ze doen het volgens haar vooral vanuit commercieel oogpunt; gewoon omdat het de trend is. ,,Van een heel klein deel van de natuurlijke ingrediënten in cosmetica is maar bewezen dat het werkt. Dat is nog geen 20 procent.'' Ze vindt het gevaarlijk dat de natuurlijke ingrediënten nu worden aangeprezen alsof dat bescherming zou bieden.

,,Dat is een grote misvatting. Er zijn goede en heel slechte ingrediënten die uit de natuur worden gehaald. Lavendel is leuk voor de tuin, maar verwerkt in cosmetica kan het voor sommige huidtypen heel irriterend zijn.'' Ze is ook kritisch over stoffen als rozemarijn, pepermunt, mint, eucalyptus en citrusachtige stoffen.

Van de honderd natuurlijke stoffen die worden gebruikt, is volgens Ultee grofweg een kwart goed getest. ,,Er worden ook heel veel extracten gebruikt, maar het maakt heel veel uit hoe die zijn verwerkt: zijn ze gedroogd, gedestilleerd of gekookt?''

Directeur Wouter Pfeifer van de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) bevestigt dat niet alle partijen het eens zijn over werking van allerlei stoffen in de potjes. ,,Maar als meerdere experts stoffen als ongewenst bestempelen, dan stopt de fabrikant er mee om die erin te stoppen'', aldus Pfeifer. Hij vindt het niet meer dan logisch dat cosmeticabedrijven inspelen op de groentrend. ,,Daar kun je maatschappelijke gezien ook niet omheen, maar dat betekent niet dat alle natuurlijke producten ook automatisch goed zijn. Dat is een groot misverstand. Soms zijn synthetische stoffen beter dan bestanddelen direct uit de natuur.''

Bron: ANP

Ook interessant