GroenLinks wil verbod op kiloknaller

GroenLinks wil verbod op kiloknaller

GroenLinks wil op termijn af van de kiloknaller. Als het aan de partij ligt wordt in 2025 alleen nog vlees verkocht dat voldoet aan de eisen voor één ster van het Beter Leven Keurmerk. Dat is niet alleen beter voor het dierenwelzijn, maar zorgt ook voor een kleinere veestapel en daarmee een aanzienlijke vermindering van de milieubelasting door de veehouderij, aldus Tweede Kamerlid Laura Bromet.

Het Beter Leven Keurmerk is een initiatief van de Dierenbescherming. Afhankelijk van onder meer de ruimte die dieren hebben en de manier waarop ze worden behandeld, kan vlees, zuivel en eieren tot drie sterren krijgen. Bromet wil de normen die de Dierenbescherming hanteert, gebruiken voor nieuwe wetgeving. Vanaf 2035 moet al het vlees voldoen aan de eisen voor drie sterren.

Kleinere veestapel kan bijdragen aan verminderen stikstofuitstoot

Het is niet de eerste poging om stuntaanbiedingen van goedkoop vlees in de ban te doen. Een eerder voorstel van PvdA en ChristenUnie kon in 2015 niet op een Kamermeerderheid rekenen. Bromet hoopt dat de tijd nu wel rijp is voor een verbod, ook omdat het kabinet door een recente uitspraak van de Raad van State onder druk staat om de stikstofuitstoot te verminderen. Een kleinere veestapel kan daar flink aan bijdragen.

Daar komt nog bij dat landbouwminister Carola Schouten pleit voor een stevige verduurzaming van de sector. 'De minister heeft zelf onlangs aangegeven dat ons voedsel te goedkoop is', zegt Bromet. 'De prijs wordt betaald door de natuur en de boeren die ontzettend hard werken voor heel weinig geld.' Voor sterrenvlees kunnen boeren volgens haar een hogere prijs krijgen.

Radar Gemist: Beter Leven keurmerk

Vanaf 1 januari 2016 zouden alle Nederlandse supermarkten overstappen op het Beter Leven keurmerk met ten minste één ster. Maar uit onderzoek van de Stichting Varkens in Nood blijkt dit nog lang niet het geval te zijn. Wanneer gaan de supermarkten dit eindelijk verbeteren?

Radar Gemist: Beter Leven keurmerk voor varkens

Tegenwoordig is het Beter Leven keurmerk er ook voor zuivel. Melk met één ster kost tien cent meer per liter.  Wat krijg je daar dan eigenlijk voor?

Radar Gemist: Beter Leven keurmerk voor melk

Bron: ANP

Ook interessant