Grondeigenaren hoeven kosten opruimen drugsafval niet te betalen

Grondeigenaren hoeven kosten opruimen drugsafval niet te betalen

Eigenaren van een weiland in Nuenen waar drugsafval was gevonden, hoeven de kosten voor het opruimen daarvan niet te betalen. De Raad van State bepaalde dat woensdag. De grondeigenaren hadden niets met de twee dumpingen van drugsafval te maken. Dat hadden onbekenden gedaan. In februari 2019 heeft Radar aandacht besteed aan drugsafval.

Het gemeentebestuur van Nuenen, Gerwen en Nederwetten wilde de kosten van het opruimen van het drugsafval verhalen op de eigenaren van het weiland. Volgens de gemeente overtraden ze de wet, onder meer door het afval te laten liggen terwijl dat niet mag volgens het bestemmingsplan. De gemeente liet de gevaarlijke troep in beide gevallen zelf opruimen voor een bedrag van in totaal ongeveer 45.000 euro.

Grondeigenaren wisten niet van drugsafval af

De Raad van State stelt dat de eigenaren niet wisten dat het drugsafval op hun weiland was gedumpt. Zij konden dat ook niet weten, omdat het drugsafval op onverwacht momenten was achtergelaten. 'Daarom zijn de eigenaren niet de overtreders en was de gemeente niet bevoegd om tegen hen op te treden.'

Eerder had de rechter in Den Bosch al bepaald dat onschuldige grondeigenaren niet de dupe mochten worden van drugsafval dat onbekenden hadden achtergelaten. De gemeente ging tegen dat besluit in beroep.

Drugsafval in je tuin

Radar heeft een uitzending gemaakt over een kwestie met drugsafval in een tuin.

Wanneer er illegaal drugsafval gedumpt wordt op je terrein, ben je zelf verantwoordelijk voor het opruimen ervan. Lisette Cunningham krijgt hier zelf mee te maken, eind 2018. De gemeente heeft niet door dat het om particulier grondgebied gaat en ruimt het drugsafval op. Maar de vaten hebben gelekt in de grond en voor die sanering is de familie Cunningham verantwoordelijk. Deze kosten kunnen hoog oplopen.

Bekijk het fragment: Drugsafval in je tuin

Bron: ANP

Ook interessant