Grondverwarming

Grondverwarming lijkt een energiebesparende oplossing. Een goed idee, nu de gasprijzen alsmaar stijgen. Radar legt uit hoe grondverwarming werkt.

Uw huis warm stoken met gas wordt steeds duurder. Het afgelopen jaar met maar liefst 12%. Wat kunt u daar tegen doen? Inderdaad minder stoken, dus uw huis beter isoleren. Maar, dat houdt de jaarlijkse stijging van de prijs van gas niet tegen. Je zou dus kunnen proberen om zelf energie op te wekken. Je kan zonnecollectoren of een houtkachel plaatsen. Een andere manier is warmte uit de aarde ontrekken. Inderdaad, gewoon warmte uit de grond onder uw huis halen ... met een aardwarmtepomp. Maar hoe gaat het nu precies in het werk?

Er wordt tot zo'n 90 meter diepte in de grond geboord, want de temperatuur van het grondwater is tot zo'n negentig meter diepte constant. Het duurt gemiddeld zo'n 10 tot 15 graden. Via de buizen die uit de grond komen wordt deze warmte het huis in geleid. In een koelkast gebeurt eigenlijk precies hetzelfde. De warmte wordt uit de koelkast gehaald, zodat het binnenin koel wordt. En via de buizen aan de achterkant van de koelkast wordt de warmte weer afgevoerd.

Dit systeem wordt voornamelijk toegepast bij nieuwbouwwoningen. Momenteel heeft 5% van alle nieuwbouwhuizen aardwarmtepompen. Verwacht wordt dat dit percentage alleen maar zal groeien omdat de energie norm steeds meer naar beneden gebracht wordt door de overheid. Ook een rijtjeshuis kun je verwarmen via aardwarmte. Je moet er wel wat geld in investeren, maar op den duur verdien je er op terug. Een bestaand rijtjeshuis verbouwen tot een huis met aardwarmtepompen kost zo tussen de 8.000 en 12.000 euro. Het duurt ongeveer 11 jaar voordat je die investering er weer uit hebt.

Een voorbeeld rekensom:

Als een huis geïsoleerd is dan zal het met een hoge rendement cv-ketel 2100 kubieke meter gas per jaar verbruiken. 1 KUB gas kost 60 cent. Dus wordt er per jaar 1260 euro aan gas betaald. Het huis met een aardwarmtepomp zal bijna 3700 kilowattuur aan elektrische energie gebruiken. 1 kilowattuur kost 16 cent. Per jaar zijn de verbruikers 519 euro kwijt aan elektriciteit. De besparing: 741 euro per jaar.

Voor meer informatie:

Senternovem

www.milieucentraal.nl

www.stichtingwarmtepompen.nl

Ook interessant