toggle menu

Groningen pas maandagavond weer water

Groningen pas maandagavond weer water

De stad Groningen en omgeving hebben maandag rond 20.00 mogelijk weer drinkwater. Maar daar is de hulp van de mensen voor nodig, zeggen het Waterbedrijf Groningen en de gemeente: 'Gebruik alleen water als het echt nodig is, zodat wij onze watervoorraad weer kunnen aanvullen. Dus geen was draaien, niet de tuin sproeien, zwembad vullen, uitgebreid in bad of onder de douche of de auto wassen.'

Meerdere supermarkten zeggen dat de flessen water 'helemaal geplunderd' zijn. ZINN, het moederbedrijf van meerdere Groningse verzorgingshuizen, heeft ongeveer 1500 liter water gekocht bij een groothandel en nog 3000 liter water gereserveerd, 'maar dat moet elders uit Nederland komen, want hier is alles leeg'. De Rijksuniversiteit gaf medewerkers de opdracht om een tijdje niet naar de wc te gaan.

Waterstoring komt door probleem Drentse De Punt

De brandweer van Groningen heeft twee waterwagens klaargezet. Als de brandweer in de stad moet uitrukken, gaan zij mee, totdat de storing over is. 'Dan hebben we alvast 11.000 liter bij ons voor het eerste bluswerk', aldus de veiligheidsregio. In Drenthe staat een wagen met 15.000 liter water klaar.

De waterstoring komt door een probleem in een gebouw bij het Drentse De Punt, waar het drinkwater wordt geproduceerd. Het water kan van daaruit niet naar Groningen en omgeving worden gebracht. De oorzaak is nog niet bekend. Het waterbedrijf kan nog niet zeggen hoeveel gebruikers getroffen zijn en hoelang het duurt om de watervoorziening te herstellen.

'Hier en daar komt wel wat water uit de kraan. Dat is gewoon drinkbaar', zegt het waterbedrijf.

Update 17:38 uur: Groningen heeft weer drinkwater

De inwoners van Groningen en omgeving hebben weer drinkwater uit de kraan. De voorziening is maandag aan het einde van de middag hersteld. Mensen moeten tot dinsdagochtend nog wel spaarzaam met water omgaan, zegt het Waterbedrijf Groningen, 'zodat wij onze waterbuffers weer maximaal kunnen vullen'.

Bron: ANP

Ook interessant