toggle menu

Groningers en NAM ontevreden over maatregelen gaswinning

Groningers en NAM ontevreden over maatregelen gaswinning

Boze Groningers, milieuorganisaties, overheden, bedrijven en andere gedupeerden vochten donderdag voor de Raad van State opnieuw tegen de gaswinning in Groningen. In 2015 deden ze dat ook al eens.

De tegenstanders van de gaswinning in Groningen moeten nog zeker tot november wachten op een oordeel van de Raad van State over hun bezwaren en eisen. De hoogste bestuursrechter streeft ernaar in de eerste helft van die maand uitspraak te doen.

Dat betekent dat de aangevochten gasbesluiten van demissionair minister Henk Kamp van Economische Zaken al zijn ingegaan. Hij bepaalde dat de NAM vanaf 1 oktober jaarlijks 21,6 miljard kubieke meters gas omhoog mag halen uit de Groningse gasvelden. Het besluit geldt voor de komende vijf jaar.

'Niet ver genoeg'

Het terugschroeven van de gaswinning gaat volgens de tegenstanders niet ver genoeg. Veel mensen zijn ziek door de spanning, ergernis en voortdurende onzekerheid over de aardbevingen. Sommigen willen stopzetting van de gaswinning en anderen bepleiten 12 tot 15 miljard kuub.

NAM tegen extra beperking

Ook de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is tegen het besluit van de demissionair minister. Maar de NAM is juist tegen een extra beperking van 10 procent die Kamp onlangs aan de NAM heeft opgelegd. Vorig jaar nog had de minister een winning van maximaal 24 miljard kubieke meter bepaald. Door hier zo snel weer aan te tornen, is een onzekere situatie ontstaan, betoogde NAM-directeur Gerard Schotman.

Schotman is wel van mening dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) kort na de forse aardbeving in het Groningse Huizinge (2012) te weinig oog gehad voor het sentiment van de Groningers bij de afhandeling van de schades. 'Ik denk dat wij bij de slachtoffers met zijn allen, en zeker de NAM, te technisch bezig zijn geweest'.

'Extra begrenzing gerechtvaardigd'

Volgens de landsadvocaat heeft Kamp de extra begrenzing juist zorgvuldig voorbereid en is die gerechtvaardigd. Kamp besloot hiertoe na een relatief groot aantal lichte aardbevingen bij Loppersum. Op basis van een alarmeringssysteem kan hij ingrijpen als bepaalde grenswaarden worden bereikt die aardbevingsactiviteit aangeven. Kamp wachtte niet tot deze waarden echt waren bereikt maar greep meteen in, aldus de landsavocaat.

Groningers voelen zich achtergesteld

Gedupeerde Groningers vinden het veel te slap en hekelen ook dat Kamp het niveau van 21,6 miljard kuub meteen voor vijf jaar heeft ingesteld. Ze voelen zich achtergesteld door de overheid, die volgens hen meer uitgaat van economische belangen dan de veiligheid van Groningers. Volgens hen beroept de minister zich altijd op de leveringszekerheid van gas, maar is nooit onderzocht wat de echte behoefte is. Bovendien is er nog niets gedaan om de afhankelijkheid van Gronings gas te verminderen, in binnen- en buitenland. Begin juli bleek dat steeds minder Groningers bevingsschade melden, omdat ze geen vertrouwen hebben in de afhandeling van hun klachten.

Bron: ANP

Ook interessant