toggle menu

Gronings initiatief: openbare ruimte rookvrij in de hele stad

Gronings initiatief: openbare ruimte rookvrij in de hele stad

Wordt Groningen de eerste rookvrije stad van Nederland? Ja, wel als het aan de gemeente, FC Groningen, het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en diverse andere grote organisaties ligt. Zij willen roken in openbare ruimtes zo veel mogelijk beperken. Dat meldt de NOS zondag.

Bijval is er van kleinere organisaties, zoals amateursportclubs en speeltuinen. 'Met zijn allen gaan we dit aanpakken, anders lukt het ook niet', zegt verslavingsarts Robert van de Graaf tegen de NOS.

Kinderen die volwassenen zien roken

Voorheen werkte De Graaf in de jeugdzorg. Daar zag hij hoe normaal iedereen het vond dat jonge cliënten sigaretten kochten. Daardoor kreeg hij het idee om te streven naar een rookvrije generatie.

Volgens de visie van De Graaf zijn de meeste tabakverslaafden ooit begonnen met roken doordat ze op jonge leeftijd anderen hebben zien roken. Hij zegt: 'We moeten toe naar een situatie waarin het niet meer vanzelfsprekend is dat kinderen volwassenen zien roken.'

Sigaret verbannen uit de openbare ruimte

Eind maart sloten diverse Groningse organisaties een convenant waarmee ze beloofden werk te maken van het verbannen van de sigaret uit de openbare ruimte. Daaruit vloeiden diverse maatregelen voort: vanaf de zomervakantie mag er niet meer gerookt worden voor het hoofdgebouw van de universiteit, en het UMCG moet vanaf 2019 geheel rookvrij zijn.

Bron: NOS

Ook interessant