toggle menu

Grote ov-staking zorgt maandagochtend voor beperkt ov

Grote ov-staking zorgt maandagochtend voor beperkt ov

Maandagochtend zal in meerdere grote steden het treinverkeer 66 minuten stilliggen. Medewerkers van verschillende vervoerders gaan staken voor een beter pensioen. In onder andere Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zal het werk neergelegd worden. Dit meldt NU.nl

Een symbolische 66 minuten wordt er niet gewerkt: van 6:00 uur tot 7:06 uur. Vakbonden FNV, CNV en VVMC willen de pensioenleeftijd op 66 jaar houden en doen daarom mee met de staking.

Consequenties van de staking

De actie zal plaatsvinden in onder andere: Alkmaar, Amsterdam, Arnhem, Den Haag, De Helder, Eindhoven, Enkhuizen, Enschede, Heerlen, Hengelo, Hoorn, Maastricht, Rotterdam, Utrecht en Zwolle. De bonden verwachten dat dit aantal nog op zal lopen.

'We weten niet hoeveel medewerkers gehoor geven aan de oproep. Maar de kans is groot dat de actie maandagochtend, hoe kort ook, flinke consequenties gaat hebben voor het treinverkeer in het hele land', zegt een NS-woordvoerder tegen NU.nl. De NS kan laat weten dat het nog niet in te schatten is hoe groot de consequenties van de staking zullen zijn.

Druk op de weg

'Werk thuis of neem vrij'

'Wees creatief,' zo adviseert RTL Nieuws. 'Werk bijvoorbeeld thuis of neem een dag vrij, als dat kan.'

De nieuwssite geeft ook tips voor als je toch op weg gaat:

'Een fatsoenlijk en tijdig pensioen'

Dit signaal van de NS-medewerkers is hard nodig volgens Henri Janssen, bestuurder bij FNV Spoor: 'We geven dit signaal nu af om te voorkomen dat we straks allemaal steeds langer moeten doorwerken. Dit gaat om een fatsoenlijk en tijdig pensioen voor iedereen. Daarom hopen we dat het publiek en de reizigers begrip hebben voor de actie.'

Freek Bos, directeur van consumentenorganisatie Rover stelt dat de staking ‘disproportioneel’ is: 'Ov-bedrijven hebben niets te zeggen over de pensioenleeftijd maar het is de ov-reiziger die nu de dupe wordt van deze staking.'

Ook stadsvervoer staakt

In Amsterdam, Den Haag en Rotterdam rijden tussen 6:00 uur en 7:06 uur de metro’s, trams en stadsbussen niet. Ook in Limburg staken medewerkers in het streekvervoer.

Andere sectoren staken maandag ook voor een beter pensioen. In de metaalsector, bouw en de schoonmaaksector wordt opgeroepen tot en 24-uursstaking. Volgens de bonden zal ook in de grote havens van Rotterdam, Amsterdam en Zeeland gestaakt worden.

Dit artikel is voor het laatst geüpdatet op zondag 17 maart 2019

Bron: NU.nl / RTL Nieuws

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant