Grote verschillen in aantal coronaboetes per gemeente

Grote verschillen in aantal coronaboetes per gemeente

Het blijkt sterk per gemeente te verschillen hoeveel boetes er worden uitgedeeld voor overtreding van een coronamaatregel. Dat komt naar voren uit een enquête van Nieuwsuur onder alle 355 gemeenten, die door 238 gemeenten is ingevuld. 

In meer dan tachtig gemeenten die reageerden op de enquête geen enkele boete uit, terwijl in andere gemeenten honderden mensen op de bon gingen. Zo deelden drie handhavers (boa's) in de gemeente Waterland de afgelopen maanden 325 boetes uit wegens corona-overtredingen. In Schiedam schreven de 36 bijzondere opsporingsambtenaren van half maart tot half juni 639 boetes uit.

De Noord-Hollandse gemeente Waterland, waartoe onder meer Monnickendam behoort, zegt in een reactie tegen Nieuwsuur dat vooral veel motorrijders op de bon zijn geslingerd. Zij hielden zich volgens een woordvoerder niet aan een verbod op gemotoriseerd verkeer dat gold voor een aantal wegen.

Verschillen tussen naastgelegen gemeenten

Volgens Nieuwsuur zijn er ook grote verschillen tussen naastgelegen gemeenten. Zo was het aantal boetes in Schiedam (639) groot, terwijl in buurgemeente Vlaardingen slechts 57 keer een coronaboete werd opgelegd.

De drie gemeenten waar per 10.000 inwoners het hoogste aantal boetes is uitgedeeld, zijn Waterland (187), Schiedam (81) en Valkenburg aan de Geul (64).

Gevolgen coronaboete

Er heerst veel onduidelijkheid over wat nou precies de gevolgen zijn als je een coronamaatregel overtreedt. We weten dat je een boete van €395 kunt krijgen, maar wat betekent het voor je strafblad en je Verklaring Omtrent Gedrag? Dat je in dit artikel over de gevolgen van een coronaboete

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant