toggle menu

Groter budget voor vernieuwing wijkverpleging

Groter budget voor vernieuwing wijkverpleging

De wijkverpleging krijgt er de komende vier jaar in totaal 435 miljoen euro bij. Dat geld is bedoeld om de omslag te maken naar een gezondheidszorg die er sneller bij is, vaker bij mensen thuis plaatsvindt en gebruikmaakt van bijvoorbeeld nieuwe technologie.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft afspraken gemaakt over de wijkverpleging met de zorgverleners, patiëntenorganisaties, gemeenten en verzekeraars. Die zijn bedoeld om de kosten van de zorg te beteugelen, maar gaan ook over het veranderen van die zorg. De Jonge wil voorkomen dat dure zorg wordt ingeschakeld en ziet graag dat patiënten thuis of in de buurt worden behandeld of verpleegd. Nieuwe vondsten als digitale zorgtechnologie kunnen helpen om de zorg dichterbij en goedkoper te maken, denkt hij. In die nieuwe zorg speelt de wijkverpleegkundige, die bij mensen thuis komt, een sleutelrol.

Duidelijkere contracten

Het is de bedoeling dat zorgaanbieders en verzekeraars vaker en duidelijkere contracten zullen sluiten. Dat maakt het voor patiënten eenvoudiger om hun zorg vergoed te krijgen. Nu zijn er nog allerlei zorgaanbieders die niet met iedere verzekeraar een contract hebben.

Tekort aan wijkverpleegkundigen door vergrijzing

Er komt onder andere meer geld voor het werven van nieuwe wijkverpleegkundigen. Door onder meer vergrijzing dreigt een groot tekort. De ondertekenaars van het akkoord hopen bijvoorbeeld meer mensen voor de wijkverpleging te winnen die eerst een andere baan hebben gehad.

De ondertekenaars moeten het akkoord nog wel voorleggen aan hun achterban, maar verwachten van hen groen licht. De zorgverzekeraars zijn ingenomen met het akkoord. Ze zijn vooral blij dat zorgaanbieders en verzekeraars vaker contracten gaan sluiten.

Bron: ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant