Grotere kans op overlijdensrisicoverzekering voor ex-borstkankerpatiënt

Grotere kans op overlijdensrisicoverzekering voor ex-borstkankerpatiënt

(Ex-)borstkankerpatiënten hebben vanaf mei een aanzienlijk grotere kans om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Dit kan door het gebruik van nieuwe statistieken waaruit blijkt dat hun overlevingskansen door de jaren heen aanzienlijk zijn verbeterd, maakte Consumentenprogramma Kassa bekend. Het Verbond van Verzekeraars bevestigde de berichtgeving.

Voorheen werden (ex-)borstkankerpatiënten vaak afgewezen door levensverzekeraars. Zonder een overlijdensrisicoverzekering is het vaak niet mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Het verbond komt daarmee tegemoet aan het verzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK).

Onderzoekers van het Integraal Kankercentrum (IKNL) hebben een rekenmodel opgesteld waarmee verzekeraars de overlijdensrisico's van borstkankerpatiënten kunnen inschatten op basis van actuele prognoses. Zo moet het gemakkelijker worden voor met name jonge kankerpatiënten om een levensverzekering te krijgen, schrijft Trouw.

Bekijk ook het dossier: Borstkanker

Het IKNL en patiëntenverenigingen willen kijken of het model ook gebruikt kan worden voor mensen die aan een andere vorm van kanker lijden, zoals zaadbalkanker en melanoom. Nu kan 60 procent van de jonge kankerpatiënten die overleven geen levensverzekering krijgen of alleen tegen een veel hogere premie. Een levensverzekering is vaak noodzakelijk om een hypotheek te kunnen afsluiten. Nu de prognose voor kankerpatiënten steeds beter wordt, is dit des te schrijnender, schrijft de krant.

Bron: ANP / Trouw

Ook interessant