toggle menu

Hackers bespieden Nederlanders met namaakversie WhatsApp

Hackers bespieden Nederlanders met namaakversie WhatsApp

Hackers hebben veelgebruikte apps als WhatsApp, Signal en Adobe Flash Player nagemaakt. De kopieën werkten precies als de echte apps, waardoor gedupeerden geen argwaan kregen. Maar stiekem konden de apps foto's maken met de camera van de getroffen smartphone, sms'jes en appjes onderscheppen, wachtwoorden achterhalen, zien waar iemand precies is, meeluisteren met de microfoon en lijsten van contactpersonen lezen.

De makers hebben ook Windows-pc's bespioneerd. Beveiliger Lookout heeft de schadelijke apps ontdekt. Volgens het bedrijf wordt de spionage mogelijk aangestuurd door de inlichtingendienst van Libanon. Het is niet bekend wie bespioneerd werden en waarom. De gedupeerden komen uit ongeveer twintig landen, waaronder Nederland. Het is niet bekend hoeveel mensen slachtoffer zijn geworden.

De makers hebben berichten op Facebook en in WhatsApp verspreid om mensen naar hun sites te lokken. Daar konden ze apps downloaden. Het ging dus buiten de Play Store van Google om. De aanval begon vermoedelijk in 2012 en duurt waarschijnlijk nog voort.

Eerder nieuws: Spionagesoftware voor Android gevonden: wat kun je doen?

Eerder deze week lieten wij weten dat er nieuwe spionagesoftware, gericht op Android-toestellen, was gevonden, die nietsvermoedende mensen afluisteren via de microfoon, gesprekken opnemen, meelezen in WhatsApp-chats, het geheugen lezen, zien waar iemand is en de agenda bekijken. Radar sprak met AndroidPlanet. Lees hier wat je tegen deze software kunt doen.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant