Hackers kunnen computers met Intel-chip op afstand besturen door beveiligingslek

Hackers kunnen computers met Intel-chip op afstand besturen door beveiligingslek

Intel heeft maandag bevestigd dat er beveiligingslekken zijn gevonden in firmware die wordt gebruik door alle recente Intel-processoren. Onder meer zijn er kritieke lekken ontdekt in de Intel Management Engine, meldt Nu.nl dinsdag.

Via Management Engine kunnen computers op afstand worden bestuurd, zodat beheerders bijvoorbeeld onderhoud op afstand kunnen uitvoeren. Hackers kunnen via deze zelfde software mogelijk schadelijke software installeren. Hiervoor is het wel nodig dat de cybercriminelen over administratierechten beschikken. Zolang de pc is aangesloten aan een stroombron kunnen hackers toegang verkrijgen, zelfs als de computer is uitgeschakeld.

Meer details in de komende maanden

Momenteel is het nog niet bekend hoe ernstig het lek is. Beveiligersonderzoeker Filippo Valsorda zegt tegen de techwebsite Wired: 'Dit ziet er slecht uit, maar we weten nog niet hoe makkelijk het zal zijn om deze kwetsbaarheden te misbruiken.' Naar verwachten publiceren onderzoekers van het lek volgende maand meer details, na de hackersconferentie Black Hat Europe.

Intel heeft een tool beschikbaar gesteld waarmee beheerders hun systemen kunnen controleren. Ook heeft Lenovo reeds een update uitgebracht die problemen op recente Lenovo-computers moet verhelpen. Waarschijnlijk volgen andere fabrikanten later.

Welke computers zijn kwetsbaar?

DutchCowboys meldt dat het lek vooral speelt bij computers die de afgelopen twee jaar aangeschaft zijn en één van de volgende chips hebben:

  • Core i3, i5 of i7 uit 2015 of nieuwer
  • Celeron, Atom of Pentium uit 2016 of nieuwer
  • Atom C3000 (Internet of Things-chip)
  • Xeon E3 (Skylake), Scalable of W

De site DutchCowboys raadt aan om komende updates te installeren zodra deze uitgebracht worden.

Bron: Nu.nl / DutchCowboys

Ook interessant