toggle menu

Half miljoen auto’s nog uitgerust met winterbanden

Half miljoen auto’s nog uitgerust met winterbanden

Een half miljoen automobilisten rijdt nog op winterbanden, ook al is de zomer in volle gang. Dat concludeert BOVAG op basis van een steekproef. Hierdoor kunnen onveilige situaties ontstaan, zo waarschuwt de brancheorganisatie.

Ondanks de tropische temperaturen en droogte van de laatste weken, heeft nog lang niet iedereen zijn winterbanden ingeruild voor de zomervariant. Dit zorgt volgens BOVAG niet alleen voor 'levensgevaarlijke' situaties door een langere remweg en verslechterde wegligging, maar ook voor extra bandenslijtage, meer afrolgeluid en een hoger brandstofverbruik.

'De automobilist die niet naar zijn banden omkijkt, verwaarloost dus zijn eigen veiligheid, het milieu en zijn eigen portemonnee, ook al denkt men zuinig te zijn door de banden niet te wisselen', zo schrijft BOVAG op zijn website.

1 op de 6 heeft winterbanden

Zo’n 35 procent van de auto’s is in de winter uitgerust met winterbanden, waarvan 1 op de 6 niet wordt omgewisseld als de lente aanbreekt. Het gaat om allerlei verschillende auto’s: zowel nieuw als oud, klein als groot en duur als goedkoop, zo blijkt uit de steekproef.

Bron: BOVAG

Ook interessant