'Handgels op openbare plekken zijn soms niet desinfecterend'

'Handgels op openbare plekken zijn soms niet desinfecterend'

Maak jij overal waar je binnenkomt gebruik van het handgelpompje? We zijn dan in de veronderstelling dat we goed bezig zijn en dat het coronavirus zich in ieder geval niet via ons verder verspreidt. Helaas blijkt uit een test van het Algemeen Dagblad (AD) dat lang niet alle handgels virusremmend werken. 

 Handgel moet minimaal zeventig procent alcohol bevatten voordat het virusremmend werkt. Jasper Buikx, microbioloog van ARTIS-Micropia: 'Alcohol is een desinfectiemiddel wat organisch materiaal in hoog genoege concentratie kapot maakt, dus het is belangrijk dat er voldoende alcoholpercentage in de handgel zit.'

Minimaal percentage alcohol

Het AD heeft in totaal 21 gels getest. Maar liefst een kwart van de handgels blijkt niet voldoende alcohol te bevatten. Sommige van die handgels bevatten voornamelijk water in plaats van alcohol en hebben dus nul desinfecterend effect. 

Misschien heb je tegenwoordig wel standaard een handgel in je tas zitten, maar wanneer heeft het nou zin om het te gebruiken? Buikx: 'Het RIVM raadt het niet aan buiten de zorg. Het beste blijft goed je handen wassen met water en zeep, maar als er geen kraan bij de hand is dan is een goede handgel wel een optie.'

Let er wel op, zeker wanneer je een pompje bij binnenkomst van bijvoorbeeld een winkel gebruikt, dat de handgel voldoende alcohol bevat. 'Op het moment dat dat niet zo is, kan het vanwege het vele gebruik door verschillende mensen juist een brandhaard van virussen worden die je potentieel zou kunnen uitwisselen', zegt Buikx. 

Je kunt een middel dat wel aan de juiste eisen voldoet herkennen aan een toelatingsnummer van College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Dat is vaak een nummer met vijf cijfers met een N of een NL-nummer, gevolgd door zeven cijfers, een streepje en nog vier cijfers en vind je op het etiket.

Zo moet je een handgel gebruiken

Uit de test blijkt ook dat we te weinig tijd nemen voor de handgel en het vaak verkeerd gebruiken. Buikx: 'Als je een goede handgel gebruikt, kun je dat droogwrijven. Neem voldoende handgel in je handen, smeer het goed over je handen en neem ook je vingertoppen mee en doet dat voor minimaal 30 seconden. Je zult merken dat de handgel dan ook goed in je handen is getrokken.'

Het RIVM raadt handgel buiten de zorg niet aan. Maar omdat we ons vanwege het coronavirus in een gekke situatie bevinden, waarbij we niet altijd een kraan met zeep in de buurt hebben, gebruiken we op het veel plekken toch. 

De beste manier om je handen goed te desinfecteren blijft je handen zorgvuldig wassen met water en zeep. Ook daarvoor geldt dat je goed tussen je vingers en bij de polsen moet wassen en dit minimaal twintig seconden moet doen. 

Terug naar het nieuwe normaal met bacteriën

We moeten volgens Buikx oppassen dat we niet doorslaan in het gebruik van hygiënische middelen. Bij teveel gebruik kunnen er resistente bacteriën ontstaan en daarnaast krijgen juist de goede bacteriën die zorgen voor de gezondheid van onze huid er ook een tik van.  

Buikx is er dan ook een sterk voorstander van dat we na de coronacrisis weer terug naar het oude normaal moeten en juist niet te schoon moeten leven. 'Te schoon leven heeft ook effect op de eigen goede microben en kan een lui immuunsysteem veroorzaken, met als gevolg auto-immuunziekten en allergieën.'

Ook interessant