Hardere aanpak discriminatie door werkgevers

Hardere aanpak discriminatie door werkgevers

Om discriminatie door werkgevers bij het werven van personeel tegen te gaan, krijgt de Inspectie SZW meer bevoegdheden. Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) wil bedrijven verplichten om beleid te maken dat discriminatie van sollicitanten voorkomt. De inspectie gaat daarop toezien en boetes uitdelen aan werkgevers die de nieuwe verplichting aan hun laars lappen.

'Het is heel belangrijk dat een jongere die hard zijn best doet werk te krijgen, merkt dat het niet uit maakt wat zijn achternaam is. En dat een zwangere vrouw niet met een smoesje een vast contract wordt geweigerd, terwijl zij goed functioneert', aldus Van Ark. Ze werkt aan een wetswijziging. Van Ark kijkt nog op welke manier de inspectie kan optreden tegen discriminatie door uitzendbureaus.

Verkennende inspecties bij werkgevers en intermediairs

Al voordat de wet wordt aangepast, gaat de Inspectie SZW komend jaar al 'verkennende inspecties' doen bij werkgevers en intermediairs. Verder wil de staatssecretaris inzetten op het vergroten van kennis en bewustwording. 'Uitsluiting en discriminatie gebeurt soms moedwillig, maar vaker onbewust', aldus het ministerie.

Uitzending Radar over discriminatie bij personeelswerving

Redacteuren van Radar deden zich eerder voor als medewerkers van een bedrijf dat op zoek is naar mensen voor een tijdelijke callcenter-klus. De redacteuren bellen met 78 uitzendbureaus. In het gesprek wordt door de redactie gezegd dat het kantoor recentelijk een vervelende ervaring heeft gehad met Marokkanen, Surinamers of Turken. Het College voor de Rechten van de Mens was verbijsterd.

Kijk de uitzending terug

Bron: ANP

Ook interessant