Helft concert- en festivalbezoekers heeft weleens gehoorklachten

Helft concert- en festivalbezoekers heeft weleens gehoorklachten

De helft van de Nederlanders heeft weleens gehoorklachten na het bezoeken van een concert of festival. Dat komt naar voren uit recent onderzoek van marktonderzoeksbureau The Choice. De Nederlandse KNO-vereniging maakt zich ernstig zorgen.

The Choice voerde het onderzoek uit in opdracht van Alpine Hearing Protection.

Aantal jongeren met gehoorschade 'schrikbarend'

Volgens Jan van der Borden, KNO-arts bij het BovenIJ Ziekenhuis in Amsterdam, maakt de Nederlandse KNO-vereniging zich hier veel zorgen om. Hij noemt het aantal jongeren met gehoorschade 'schrikbarend'. De Amsterdamse nachtburgemeester Shamiro van der Geld zegt: 'Gehoorschade zou 'top of mind' moeten zijn bij muziekliefhebbers.

Van de miljoenen festival- en concertbezoekers in Nederland heeft 57 procent wel eens last van zijn of haar gehoor, waarvan 22 procent zelfs regelmatig of altijd. De beste manier om gehoorschade te voorkomen is, volgens 92 procent van de respondenten, het dragen van gehoorbescherming. Toch gebruikt 60 procent nooit oordoppen tijdens een concert of festival.

Al binnen enkele minuten gehoorschade

Dat harde muziek gehoorschade kan veroorzaken is bij 95 procent van de ondervraagden wel bekend, maar toch is 1 op de 5 in de veronderstelling dat het muziekvolume op festivals en concerten niet hoog genoeg is om schade te kunnen veroorzaken.

Voor de goede orde: in Nederland is afgesproken dat het geluidsniveau bij muziekevenementen maximaal 103 decibel mag zijn. Hierbij kun je al binnen enkele minuten gehoorschade oplopen.

Geen gesprekken meer kunnen voeren vanwege oordoppen?

Verder geven consumenten aan dat het draagcomfort van muziekoordoppen onvoldoende is (35 procent), en dat ze bang zijn dat ze met oordoppen in geen gesprekken kunnen voeren (20 procent) en niet meer kunnen genieten van de muziek (19 procent).

Shamiro van der Geld:  'Ik hoor mensen om me heen vaak zeggen dat ze geen oordoppen dragen, omdat je de muziek dan niet meer goed hoort. Dit klopt niet. Als muziekliefhebbers zouden weten wat filteroordoppen zijn, dan zouden veel meer mensen oordoppen dragen.'

Bekijk ook: gehoorschade ontstaat zo

Lees ook: Gehoorbescherming: dopjes, proppen of kappen?

Bron: ANP / Alpine Hearing Protection

Meer over:

Ook interessant