toggle menu

Helft jongeren gebruikt vuurwerkbril

Helft jongeren gebruikt vuurwerkbril

De helft van de jongeren tussen 10 en 18 jaar zet een vuurwerkbril op als ze zelf vuurwerk afsteken. Slechts een kwart doet dat ook als ze kijken hoe anderen vuurwerk afsteken. Dat komt naar voren uit een enquête onder 1100 jongeren in opdracht van optiekketen Pearle. Het bedrijf, dat zelf 70.000 gratis vuurwerkbrillen uitdeelt, wijst erop dat ruim de helft van het aantal gevallen van oogletsel tijdens oud en nieuw wordt veroorzaakt door vuurwerk van een ander.

Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna driekwart van de jongeren vindt dat een vuurwerkbril verplicht moet worden. Dat zou beter werken dan alleen maar een aanbeveling. Een kwart schaamt zich om zo'n beschermende bril op te zetten en ruim een kwart noemt de vuurwerkbril iets voor kleine kinderen.

Lees ook: Jongeren onwetend over EHBO na vuurwerkletsel

Letsel door vuurwerk

Afgelopen jaarwisseling liepen 132 mensen oogletsel op door vuurwerk, zo meldde het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) aan het begin van dit jaar. Bij 37 procent van alle verwondingen was sprake van blijvend letsel en in tien gevallen werden de slachtoffers blind aan één oog. Twee ogen zijn volgens het NOG volledig verwijderd.

Bron: ANP

Ook interessant